fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Društvo Izdvajamo

U Zaječaru od početka godine 420 požara – Ne palite vatru na otvorenom!

ilustracija/pixabay.com

Za razliku od 2018. godine kada je u Zaječaru zabeleženo oko 450 požara, 2019. samo od januara do početka jula vatrogasci su intervenisali čak 420 puta. U odnosu na prošlu godinu kada je u letnjim mesecima zabeleženo oko 110 požara, ove godine do sada Vatrogasno-spasilački bataljon u Zaječaru intervenisao je na čak 320 požara na otvorenom. A letnji period je tek nastupio!

Broj požara na otvorenom prostoru na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga za prva tri meseca 2019. bio je 5 puta veći u odnosu na isti period prošle godine. Zato su prema rečima Branisalava Matića, načelnika Odeljenja za vanredne situacije Zaječara za sankcionisanje nesavesnih građana uvedene novčane kazne.

Za fizička lica kazne su do 50.000 dinara, a za pravna lica od 300 hiljada do milion dinara, ukoliko prilikom spaljivanja biljnih ostataka i smeća izazovu požar na otvorenom prostoru.

FOTO: zajecaronline.com

 

” Dolazi letnji period, kada se skida letina sa polja i apelujemo na građane da nikako ne spaljuju biljne ostatke na otvorenom prostoru. Iako im je to očigledno praksa, podsećamo da je to zabranjeno po svim zakonima. Kaznene mere su nepopularne u praksi, ali ih protiv nesavesnih građana moramo koristiti”, istakao je Matić.

Najkritičniji meseci, kada je i broj požara na otvorenom najveći, prema Matićevim rečima su jun, jul, avgust i septembar. Kako ekstremno visoke temperature do sada nisu zabeležene u povećanom broju dana, intervencije zaječarskih vatrogasaca tek predstoje.

Dodaj komentar