Hronika Izdvajamo

Veliki požar kod Negotina: Gori više od 1000 hektara rastinja!

ilustracija/pixabay.com

U ataru negotinskih sela Štubika, Plavne i Urovice već četvrti dan gori rastinje, a vatrena stihija do sada je zahvatila površinu od preko 1000 hektara. U gašenju požara trenutno učestvuje 31 vatrogasac iz Negotina i drugih gradova Srbije.

Požar u ataru sela Štubik, Plavna i Urovica nadomak Negotina, koji je izbio još minulog vikenda od nedelje 31. marta do danas zahvatio je duplo veću površinu proširivši se na okolna krajinska sela.

Vatrena stihija trenutno je zahvatila rastinje na površini od preko 1000 hektara, a u gašenju požara prema informacijama iz Vatrogasne stanice Negotin trenutno učestvuje 31 vatrogasac iz Negotina i drugih gradova iz Srbije.

I pored apela da ne pale strništa, sa prvim prolećnim radovima u poljoprivredi, ratari su, nesavesnim rukovanjem vatrom na otvorenom, prouzrokovali poslednjih dana nekoliko velikih požara i to ne samo na teritoriji opštine Negotin, već i susednih opština i sela.

Prema informacijama nadležnih vatrogasaca sinoć je oko 23 sata i 30 minuta izgorela stara napuštena kuća u selu Braćevac, nadomak Zaječar. U požaru je pričinjena materijalna šteta, a brzom reakcijom vatrogasaca sprečeno je da se požar proširi.

ilustracija

Zbog povećanog broja požara Odeljenje za vanredne situacije u Boru i Zaječaru apelovalo je na građane da ne spaljuju nisko rastinje, jer time izlažu opasnosti i sebe i svoje komšije, ali i materijalna dobra.

Kazne za paljenje biljnih ostataka i smeća na otvorenom kreću se od hiljadu do 50 hiljada dinara za fizička lica, i od 300 hiljada do čak milion dinara za pravna lica.

Podsećamo, na otvorenom prostoru na teritoriji Zaječarskog upravnog okruga za prva tri meseca ove godine zabeleženo je 117 požara, što je 5 puta veći broj požara u odnosu na isti period prošle godine.

Dodaj komentar