Društvo

Uručene sadnice belog jasena školama i vrtićima u okviru akcije „Posadi svoj hlad“

foto: timokodrzavanje.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U okviru velike ekološke akcije „Posadi svoj hlad“, u kojoj je Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“ u Zaječaru dobilo 100 sadnica belog jasena koje su besplatno podeljene prijavljenim građanima, donacija je uručena i vrtićima i školama. Mališani vrtića „Svitac“ i osnovci škole „Hajduk Veljko“ danas su posadili „svoj hlad“, koji će ostati za buduća pokolenja.

Dvorište zaječarskog vrtića „Svitac“ postalo je bogatije za 10 sadnica belog jasena. Mališani su zajedno sa vaspitačicama posadili „svoje drvo“ čime su direktno postali učesnici velike ekološke akcije „Posadi svoj hlad“. Prema rečima Tanje Jovanović, direktorke Predškolske ustanove „Đulići“ ovakve akcije su od velikog značaja za mališane jer od malih nogu imaju priliku da nauče koliko je važno ozelenjavati sredinu u kojoj žive.

„Sa zadovoljstvom se uključujemo u veliku ekološku akciju „Posadi svoj hlad“ jer nam je važno podizanje svesti svakog pojedinca na temu očuvanja životne sredine i ekologije. Mi sa decom tokom godine obrađujemo različite sadržaje na te teme i ovo je prilika koju koristimo da damo direktan uticaj zarad boljeg i zdravijeg sutra za sve nas“, istakla je Tanja Jovanović, direktorka Predškolske ustanove „Đulići“ u Zaječaru.

Sadnice belog jasena dobila je i Osnovna škola „Hajduk Veljko“, a osmaci te obrazovne ustanove odmah su prionuli na posao.

„Izuzetno mi je drago što smo dobili ovu donaciju, a ja sam se odlučila da odaberem učenike osmih razreda kako bi zasadili ove sadnice, i kada se nekad za 10, 15 godina budu okupili da slave svoju malu maturu, videće koliko je za to vreme njihovo drvo izraslo i koliki je njihov hlad“, rekla je Suzana Krstić, direktorka škole „Hajduk Veljko“.

Javno komunalno preduzeće „Timok održavanje“ Zaječar i ove godine je učesnik akcije „Posadi svoj hlad“, koja ima za cilj da ukaže na važnost zdrave životne sredine i da se građanima pruži prilika da se direktno uključe u rešavanje problema zagađenog vazduha.

„Zaječar je i ove jeseni jedan od 100 gradova i opština u Srbiji koji je dobio ovu donaciju. U pitanju je 100 sadnica sertifikovanog dvogodišnjeg belog jasena koje su zainteresovani građani mogli da preuzmu i da posade na svom posedu, u svom okruženju. Pola od tog broja smo namenili seoskim i gradskim školama, ali i vrtićima jer je prioritet da se najmlađi uključe u ovu akciju kako bi se kod njih razvijala svest o zaštiti i unapređenju sredine u kojoj žive i kako bi se približila uloga svakog posađenog pojedinačnog stabla u toj zaštiti“, rekla je Jasmina Basalić, šef Službe „Zelenila“ JKP „Timok održavanje“.

Ona je napomenula da je za sadnju jasena potrebno ostaviti i dosta prostora.

„Sadnica belog jasena raste velika, 30 do 40 metara visine, dok je širina krošnje 10 do 15 metara. Ima razgranat širok koren pa je potrebno ostaviti dosta prostora i udaljenost od objekta što su ove dve ustanove i učinile.

Akciju „Posadi svoj hlad“ po treći put organizizuje nevladina organizacija „Zeleni razvojni centar“ u saradnji sa društveno-orgovorinim kompanijama i fondacijama koji su donatori ovih sadnica.

izvor: timokodrzavanje.rs

Dodaj komentar