fbpx
Društvo Izdvajamo

Uklanja se česma sa zaječarskog skvera

Česma na Gradskom skveru, preuređena još davne 1995. godine biće uklonjena, a nova, moderna česma od mermernih blokova biće izgrađena na samo stotinak metara od sadašnje lokacije. Kompletnu rekonstrukciju finansiraće kompanija „Hajniken“, a razlog izmeštanja česme je taj što će umesto vode sa gradskog vodovoda, kroz novu česmu u centru grada teći voda iz arterskog bunara.

FOTO: zajecaronline.com

Kako je do sada umesto arterske vode, kroz česmu tekla voda sa gradskog vodovoda za koju je grad snosio troškove, uskoro će nakon rekonstrukcije i revitalizacije česma biti izmeštena nekoliko stotina metara niže, tik uz fontanu „Majka i dete“.

FOTO: zajecaronline.com

Saglasnost na ovaj predlog zaključka gradski većnici dali su na zasedanju održanom 5. septembra, a prema rečima Aleksandra Marjanovića, predsednika Udruženja „Za česme“ ideja je dobra iz više razloga.

Aleksandar Marjanović / FOTO: zajecaronline.com

„Sadašnja česma na skveru izgrađena je pre više od 20 godina i počela je da propada. Pritom je bila povezana na gradski vodovod, iako se odmah ispod nje nalazi arterski bunar sa izuzetno zdravom pijaćom vodom.

Zahvaljujući sporazumu o revitalizaciji i rekonstrukciji arterskih česama koji je marta 2018.  Udruženja „Za česme“ potpisalo najpre sa Gradom, a potom i kompanijom „Hajniken“, sada će takođe u centru grada, samo nekoliko metara niže biti izgrađena potpuno nova, moderna česma od mermernih blokova koja će nadživeti sve nas i ostati za pokolenja“, rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima novoizgrađena česma biće priključena na arterski bunar, koji se nalazi ispod sadašnje česme na skveru i za koji su nedavno urađena potrebna preliminarna ispitivanja.

FOTO: zajecaronline.com

„Voda koja ističe iz česme biće korišćena i za napajanje fontane „Majka i dete“ koje je takođe veliki potrošač gradske vode.

Iako arterski česme u Zaječaru u 99% slučajeva  imaju sopstveni samo izliv, sa česmom na skveru to nije slučaj. Zbog izdignutosti skvera, bunar se trenutno nalazi na samo 1,4 metra ispod površine, pa će biti potrebna nabavka pumpe mali jačine koja će tu vodu gurati kroz novonastalu česmu“, objašnjava Marjanović.

Samo za projekat revitalizacije subarteske česme „Skver“ biće izdvojeno oko 3 miliona dinara, a radove će izvoditi firma „Geo inženjering BGP“ iz Beograda, stoji u odluci o dodeli ugovora donetoj 2. septembra 2019. godine.

printscreen

Novoizgrađena česma biće takođe na 4 lule sa punim mlazom, a prema tvrdnjama zamenice gradonačelnika Marine Milić sva sredstva za njenu izgradnju finansiraće kompanija „Hajniken“.

“ Grad neće imati nikakvih dodatnih finansijskih obaveza ni prema udruženju „Za česme“, ni prema kompaniji „Hajniken“. Izgradnjom česme grad će dosta da uštedi za vodu koju su česma i fontana do sada trošile“, kaže Milić.

Prema rečima nadležnih, u sklopu projekta Institut Batut uradiće analizu za svaku artesku česmu u grad, pa će na svakoj česmi biti narednom periodu Gde će na svakoj od česama postavljena tabla sa obaveštenjima koja jedinjenja odnosno, koje minerale sadrži određena voda i za šta su oni dobri.

FOTO: zajecaronline.com

Aleksandar Marjanović, predsednik Udruženja „Za česme“ najavio je da će nova česma povezana na arterski bunar biti postavljena na samoo 20-ak metara od fontane „Majka i dete“ i najavio je da će na pomenutoj lokaciji u subotu, 7. septembra od 8 do 14 sati biti predstavljeno celokupno idejno rečenje.

Pomenutog dana, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, predsednik Udruženja „Za česme“ Aleksandar Marjanović i direktor kompanije HEINEKEN Srbija Nikos Zois potpisaće Sporazum o revitalizaciji arteske česme na centralnom gradskom trgu u Zaječaru u 11 sati u Gradskoj upravi grada Zaječara.

7 komentara

  • Sve moguce sje*ase. Ne znaju vise gde da peru pare sad cesmu sklanjaju.
    Sto bi se reklo iz supljeg u prazno!

  • Nije li pomalo anahrono predstavljati projekat ovog tipa bez kompjuterski uradjene animacije ili, ako IT-u nismo skloni, bar makete? Ljude verovatno zanima kako ce trg izgledati, ne samo koliko rekonstrukcija kosta, niti im trebaju razglednice Zajecara. Izostanak takve prezentacije je posebno cudan kada je „simulacija“ u javnom diskursu svakodnevno prisutna i pozeljna: od „informacija“, koje su nerazlucivi mix cinjenica i marketinga, preko na skupove dovozenih autobusa punih statista (u narodu od milja – „sendvicari“), soja disciplinovanih bot-pregalaca (koji svojom bednom, necasnom aktivnoscu simuliraju javno mnjenje), pa do ostalih, osavremenjenih Potemkinovih alata. Elem, gde je virtuelni 3D prikaz centra?

  • Боже Господе ко нам објашљава типове бунара, проток, квалитет воде …

  • Te davne 1995 je prilikom bušenja , na par stotina metara slomljena burgija i odustalo se od projekta jer je bilo skupo novo bušenje. Postojeća bušotina koja će se koristi predstavlja probnu bušotinu, a voda je iz
    plićih slojeva, zato je sub arterska.

  • a ko je vlasnik geoinženjeringa iz bg??? koja je ovo ekipa ljudi moji???strasno!! pazi,,boško ničić i česmaši!!!!zlo ovog grada..najveće,,

  • Minimalno 0,5 kub.m./h x 4 cevi = 2 kub.m/h x 24 h =48 kub.m/dan x 365 dana =17520 kub.m /god. x 24 god = 420 480 kub.m vode koju su platili gradjani Zajecara zbog necije sulude ideje da voda na centralnom gradskom trgu tece bez kontrole. Za ovaj kretenizam bi neko trebalo da plati ali od toga u ovoj zemlji po obicaju nema nista!

Dodaj komentar