Društvo

UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE osvojili nagradu na turniru i finalu FLL SERBIA

Ove godine po prvi put, Tehnička škola iz Zaječara, učestvovala je na Državnom turniru i finalu FLL sezone 2016/17. Učenici Tehničke škole osvojili su nagradu u kategoriji „Prvak dizajna i programiranja robota“.

Učenici koji su osvojili nagradu u kategoriji „Prvak dizajna i programiranja robota“ su:

  • Glišić Anđela
  • Drugarinović Nikola
  • Janković Matija
  • Mihajlović Marko
  • Mihajlović Petar
  • Ristić Nikola
  • Stanojlović Miloš
  • Čebuković Lazar

Mentori su bili Dragan Manojlović i Dejan Dačić.

Svi su učenici odeljenja E14 – elektrotehničar informacionih tehnologija.

fll-2

Državni turnir FLL Sezone 2016/17 održan je u subotu 21.1.2017. u okviru inspirativnog prostora Naučno-tehnološkog parka Beograd.

FIRST Lego League je Program osmišljen da decu uzrasta od 9-16 godina zainteresuje za karijere u poljima nauke, tehnike, inženjerstva i matematike kroz zanimljive izazove koji se svake godine menjaju.

Deca iz timova svake godine pokušavaju da pronadju nova inovativna rešenja za probleme iz stvarnog života time što istražuju temu Izazova te godine i upoznaju kako metodologija pravog naučnog istraživanja treba da izgleda. Jedan od važnih aspekata je i timski rad koji se u FLL zove Osnovne Vrednosti i koji propisuje kako se deca ponašaju u svom timu i prema drugoj deci koja učestvuju u Projektu.

Osnovna stvar od koje se polazi je poštovanje, uvažavanje i profesionalizam koji treba da se u deci razvija od tog uzrasta. Takođe, insistira se i na tome da je grešiti dobro kao i da se i u pravom naučnom istraživanju i radu do pravih rezultata dolazi posle dugog i predanog rada i truda.

fll-3

Poslednji i deci najzanimljiviji deo je kontrukcija i programiranje autonomnog robota koji na specijalnoj prostirci rešava zadatke napravljene od Lego elemenata.

Profesionalci iz naučnih polja pokrivenih Programom kao Ocenjivači na sam dan Turnira rangirali su timove na osnovu rezultata koje su timovi postigli u toku cele godine a koji su vidljivi u načinu na koji su timovi komunicirali sa drugim timovima, svojom lokalnom zajednicom u deljenju svog inovativnog rešenja za Projekat Izazova i unutar tima.

Samo oni timovi koji su pokazali odlične rezultate u svim aspektima Programa postali su državni prvaci FLL Serbia.

Ove godine, 16 timova iz Srbije i Beograda družilo se u proslavi nauke i znanja i demonstriralo je put koji su prešli i inovativna rešenja i odgovore na Izazov koji su smislili.

1 komentar

Dodaj komentar