Paraćinski talenti

Učenice paraćinske Gimnazije bile su vredne, spremale se i uspeh nije izostao (VIDEO)

Anastasija Jovanović,  Milica Mišić i Anastasija Radomirović, učenice paraćinske Gimnazije osvojile su zapažene rezultate na Republičkom takmičenju „Književna olimpijada“, koje je održano u Sremskim Karlovcima.

Svesne toga da je čitanje dobrih knjiga poput razgovora sa najvrsnijim ljudima prošlih vekova ove devojke uživale su pripremajući se za pomenuto takmičenje.

Drugo mesto u republici među svojim vršnajcima osvojila je Anastasija Jovanović, maturant Gimnazije iz Paraćina, koja je svojim uspehom i postignutim rezultatom, kako kaže, jako zadovoljna, a najviše zbog toga što joj je učesvovanje na „Književnoj olimpijadi“ pružilo nezaboravno iskustvo.

“Imala sam prilike u osnovnoj školi da učestvujem na pomenutom takmičenju, s tim što tada nisam postigla ovako zapažene rezultate prošle godine. Izuzetno sam zahvalna profesorki književnosti koja me je podstakla da se usudim na takav korak. Smatram da književnost nije samo nauka, već da se ona živi, jer iz iskustva drugih ljudi može se naučiti puno“, istakla je Anastasija.

Ona dodaje da nije isto kada knjigu čitate preko kompjutera, i kada njene stranice možete osetiti pod prstima.

Zato apeluje na svoje vršnjake da više vremena provode čitajući njeku dobru knjigu nego boraveći na društvenim mrežama.

Pogledajte intervju sa Anastasijom Jovanović, učenicom paraćinske Gimnazije:

Osvojiti mesto boreći se na istom nivou sa učenicima filoloških i ostalih Gimnazija iz cele Srbije, nije bilo nimalo lako. To potvrđuje i Milica Mišić, koja je na Književnoj olimpijadi 2018. gdoine osvojila treće mesto.

 

“Bilo je to veoma lepo iskustvo. Naučila sam dosta novih stvari. Već sam na olimpijadi učestvovala u sedmom razredu osnovne škole, ali sam tada dobila samo pohvalu. Sada sam se mnogo više trudila, čitala, istraživala i nagrada nije izostala“, istakla je Milica.

Prema njenim rečima književnost oplemenjuje duh i više možeš naučiti iz književnosti nego iz prirodnih nauka, pa će zato verovatno i po završetku Gimnazije nastaviti da studira na nekom od drušvenih fakulteta.

Pogledajte intervju sa Milicom Mišić, učenicom paraćinske Gimnazije:

Treću nagradu na Republičkom takmičenju iz Književnosti u Sremskim Karlovcima 2018. godine osvojila je i gimnazijalka Anastasija Radomirović iz Paraćina.

 

Ljubav prema ovoj divnoj nauci, kako ističe, nasledila je od bake, ali i od profesora u osnovnoj školi.

Na Književnoj olimpijadi učestvuje od sedmog razreda, i svake godine obično je osvajala 4. mesto, a sadašnja treća nagrada joj izuzetno znači jer dokazuje da se uloženi trud na kraju uvek isplati.

“Ovo je prvi put da sam osvojila 3. mesto i jako sam srećna. Činjenica je da treba dosta da se čita, stalno da se obnavlja gradivo. Ja to volim i ne predstavlja mi nikakav problem. Književna olimpijada dosta je drugačija od ostalih takmičenja, jer ti tu stičeš i saznaješ nešto novo o tuđim životima i vremenima koja su za nama. Jako je zanimljivo i svakom bih preporučila da pokuša“, istakla je Anastasija.

Pogledajte intervju sa Anastasijom Radomirović, učenicom paraćinske Gimnazije:

Ove devojke bile su vredne, spremale su se i uspeh nije izostao. Zato će i razlika između onoga što su danas i onoga što će postati za koju godinu zavisiti upravo od kvaliteta knjiga koje budu pročitale. Bitno je da su na pravom putu, svesne da ko se posvećuje učenju svakoga dana biva sve veći i veći.

Dodaj komentar