fbpx
Društvo

I u Zaječaru održan ŠTRAJK UPOZORENJA: PROSVETA TRAŽI 12 ODSTO VEĆE PLATE

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije juče su organizovali štrajk upozorenja u osnovnim i srednjim školama zbog lošeg materijalnog položaja prosvetnih radnika.

I na teritoriji Zaječara, 11 od 13 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije juče su stupile u štrajk upozorenja. Škole “Ljubica Radosavljević Nada” i “Jovan Jovanović Zmaj” iz Salaša nisu štrajkovale.

“Juče su obeležene dve godine od početka velikog štrajka, a ovo je ujedno i štrajk upozorenja. Aprila 2015. godine prekinut je veliki štrajk, kada je potpisan sporazum između Vlade Republike Srbije i četiri reprezentativna sindikata. Potpisani sporazum se ne poštuje, pa je USPRS 13. aprila 2016. godine podnela tužbu sudu.
Novembra 2014. godine plate zaposlenima u prosveti smanjene su za 10%. Za ove dve godine prosvetarima vraćeno je 4 %. Vlada RS sada nudi vraćanje plata za 6-7%. Prosečna plata u Srbiji iznosi 45286 dinara, dok prosečna plata u prosveti iznosi 39924 dinara, što je 13% ispod proseka”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Unije Zaječar.

Naime, zahtev Unije sindika prosvetnih radnika Srbije je povećanje plate od 12%.

“Za dve godine primene smanjenja plate prosvetari su izgubili oko 90000 dinara”, dodaje se u saopštenju.

Dodaj komentar