Društvo

U Zaječaru obeležen Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a

aids
foto: radiomagnum.rs

Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a nizom aktivnosti koje sprovode Timočki omladinski centar i Omladina JAZAS-a Zaječar obeležava se danas i u Zaječaru.
Centralna aktivnost Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a održana je danas na Trgu oslobođenja u Zaječaru.

Takođe, aktivisti pomenutih omladinskih organizacija, u saradnji sa đačkim parlamentima srednjih škola u Zaječaru (Gimnazija, Medicinska škola, Tehnička škola, Ekonomsko-trgovinska škola), u dvorištu srednjoškolskog centra razogovarali su danas sa svojim vršnjacima, učenicima srednjih škola o reproduktivnom zdravlju, zdravim stilovima života i kako se zaštiti od polono prenosivih bolesti.

Dunja Marušić, koordinatorka za komunikacije Timočkog omladinskog centra istakla je važnost današnjeg dana kako bi se mladi upoznali sa ovim problemom, koji je globalan, ali zajedničkim snagama sigurno rešiv.
„Želimo što više mladih, pre svega srednjoškolce da uključimo u ove aktivnosti. Da im predočimo šta je to HIV i AIDS kroz edukativan materijal i da im taj način podignemo svest o ovoj bolesti, o tome da ne treba savijati glavu pred ovim globalnim problemom već razgovorom i zajedničkim snagama ga rešiti“, kaže Marušić.

Snežana Zarev, ispred Timočkog omladinskog centra, istakla je da u svesti svakoga od nas na prvom i najvažnijem mestu mora biti zaštita.
„Sigurno, najbezbedniji način zaštite, kako od HIV-a tako i od ostalih polnih bolesti, ali i neželjene trudnoće je korišćenje prezervativa. Medjutim, dodala bih da je i znanje i svest svih nas, dakle, naša lična odgovornost, nešto što je presudno i najbitnije za očuvanje našeg zdravlja“, napomenula je Zarev.

U okvriu današnje aktivnosti volonteri Timočkog omladinskog centra Omladine i JAZAS-a Zaječar delili su sugrađanima na centralnoj uličnoj manifestaciji i učenicima srednjih škola informativne brošure o polno prenosivim infekcijama, kako se od njih zaštiti, o značaju redovne brige o svom zdravlju, a takođe i prezervative i „ljubavne paketiće“.

Ove aktivnosti Timočki omladinski centar i Omladina JAZAS-a Zaječar realizuju u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar