fbpx
BuyBitcoinswithDebitCard
Kultura

U zaječarskom pozorištu održano „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića“

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Uoči 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u zaječarskom pozorištu sinoć je održano „Pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića“, našeg istaknutog književnika i književnog prevodioca.

Predstavljena je najnovija zbirka pesama ovog umetnika, pod nazivom „Teslamentarno“ koju je prošle godine publikovala izdvačka kuća „Filip Višnjić“.

„Adam Puslojić u ovoj svojoj novoj knjizi „Teslamentarno“ naliči putniku koji je odavno pripravan za konačno putovanje. Prikupio je sve svoje mentalne snage i sada spokojno premerava poslednje trenutke ovde, spreman da se otisne i krene uvis. Jasno mu je da taj put samo tamo vodi, prema zemaljskom nebu. Ali pred odlazak treba obaviti niz poslova koji se svode na jedan: popisati svaku sitnicu koja je činila važnu česticu u ustrojstvu sveta koji pesnik vidi u svom, uslovno rečeno, poslednjem času“, istakao je pesnik Bratislav Milanović.

Bratislav Milanović, FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Učesnici književne večeri bili su i Vidak Maslovarić, Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović i Višeslav Živanović. Prikazan je film „Dva Homera u Krajini“ koji govori o književnicima Adamu Puslojiću i Tomislavu Mijoviću, koji je prisustvovao književnoj večeri. Pored autora stihove poezije Adama Puslojića, govorili su glumci zaječarskog pozorišta Viktorija Arsić i Miloš Đuričić.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić uručio je statuetu Zorana Radmilovića Adamu Puslojiću, ističući da je on jedan od retkih ljudi koji je dobro poznavao Radmilovića, drugovao sa njim i sarađivao u više projekata.

“Dragi prijatelji, voljeni moji Timočani i Krajinci, poštovana Srbijo, večeras smo ovde jedan rod , srpski rod i jedna familija, porodica velikog Zorana Radmilovića. Pošto smo uvertira za znameniti festival u počast onoga koji je najveći glumac na našim prostorima ikada rođen, dozvolite mi samo 23 sekunde ćutanja za Zorana, jer je toliko teška ljudska duša“, rekao je Puslojić, i odao poštu bardu našeg glumišta.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Adam Puslojić je autor brojnih zbirki pesama koje objavljuje od 1967. godine, a objavio je i 70-tak knjiga prevoda sa rumunskog i ruskog jezika. Njegove pesme u prevodu su objavljenje u Rumuniji, Italiji, Makedoniji, Francuskoj,Rusiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Maleziji, Belorusiji, Moldaviji… Puslojić je član Udruženja književnika Srbije i udruženja književnih prevodilaca Srbije kao i Srpskog PEN centra. Počasni je član Akademije Rumunije.Dobitnik je brojnih književnih i prevodilačkih nagrada i priznanja, u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Nemačkoj i Makedoniji. Osnivač je i član umetničkog udruženja Krajinski klub.

Izvor: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Dodaj komentar