fbpx
Kultura

U Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac u subotu uveče održan je prvi Festival romske kulture i tradicije

U Domu kulture u zaječarskom naselju Kotlujevac u subotu uveče održan je prvi Festival romske kulture i tradicije Republike Srbije.

Ova manifestacija je od izuzetnog značaja za romsku zajednicu, jer se za njih kultura ogleda u jeziku, religiji, muzici i mitovima. Romski folklor je spoj tradicije i kulture gde se iskazuje muzikalnost naroda i ono što je najbitnije pozitivan duh koji krasi Rome.


“Želim da naglasim da grad svakodnevno radi na osnaživanju položaja Roma tako da je i ovo dokaz koliko brinemo o romskoj zajednici. Romi su bitni članovi našeg društva i u Zaječaru ih ima oko dve hiljade. Grad će uvek podržavati ovakve događaje jer se na ovaj način čuva kultura jednog naroda”, rekla je na otvaranju Festivala Marija Marković, član gradskog veća grada Zaječara.

Na festivali su pored Folkolorne sekcije domaćina, Društva Roma Zaječara nastupili i članovi Kulturno umetničkog društva “Rom” iz Bora i Udruženja građana “Ternipe” iz Pirota kao i specijalni gosti KUD „Zoran Gajić“ iz Rgotine.

“Publika je oduševljena i to nam je vodilja da smo na pravom putu i da ovaj festival nastavimo. Ovo je jedna lepa stvar i ja nemam reči hvale za ove mlade ljude koji su bili učesnici. Kultura i tradicija je najlepša u našem narodu i ja ću se kao predsednik truditi da je negujemo, očuvamo i prikažemo ljudima” rekao je Miljan Rašić predsednik Društva Roma Zaječara.

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Društvom Roma Zaječara, a pokrovitelj Grad Zaječar.

1 komentar

  • A koji je to “nas” narod na Romskom festivalu? Imate ime naroda – Romi su iz predela Indije I Pakistana, a u Srbiji nas narod su Srbi. Misljenja Sam da svako ko zeli da slavi Javno svoju etnicku kulturu to moze da radi izkljucivo u zemlji porekla te kulture osim starosedeoca , Sto u nasem slucaju su samo Vlasi, romanizovani Kelti.

Dodaj komentar