fbpx
PR tekstovi

Top 11 saveta za zapošljavanje najboljeg kadra

“Najvredniji resurs je ljudski resurs”.

Ova rečenica je već toliko puta ponovljena, da je postala floskula na koju se više i ne obraća pažnja. Što je šteta, jer nepobitna činjenica je da odabir i zapošljavanje kadrova mogu unaprediti ili uništiti vaš bizins.

Mislite da preterujemo?

Zastanite na trenutak i razmislite. Možda imate najbolji biznis plan, najsavremeniju opremu i odlične proizvode, ali ako nemate zaposlene koju mogu da izvuku maksimum iz svega toga, onda i nemate mnogo, zar ne? Uz to, zapošljavanje prave osobe vam se može višestruko isplatiti, kroz povećanu produktivnost, dobre međuljudske odnose i brže postizanje zacrtanih ciljeva.

Znamo šta vam ovog trenutka prolazi kroz glavu:

“Ali to je zahtevan proces. A i kako da, pored ostalog posla, odvojim vreme za to i još budem siguran da sam svaki put odabrao baš najboljeg kandidata za određenu poziciju?”

Ne brinite, nije to baš tako komplikovano. Samo primenite ovih 11 saveta koje smo pripremili za vas i imaćete najbolji kadar:

FOTO: pixabay

# 1 Definišite opis posla

Zapošljavanje najboljeg kandidata za posao počinje dobrom analizom posla. Odvojite vreme i prikupite na jednom mestu sve o dužnostima, obavezama, neophodnim veštinama i željenim ishodima angožovanja osoba na određenim pozicijama. Razmislite kako se ta pozicija uklapa u vašu celokupnu strategiju.

Važno je da znate šta vam je potrebno i šta tražite – koje veštine, iskustvo i osobine. Kad znate šta tražite, lakše će te to i pronaći. Deluje kao logična stvar, ali iznenadili biste se koliko poslodavaca započne proces bez jasne ideje ko je idealni kandidat za određenu poziciju.

Kada sve ovo definišete i pripremite opis posla, potrudite se da se vaš oglas pojavi na svim relevantnim mestima, kako biste doprli do što većeg broja ljudi koji se mogu uspešno uklopiti u profil koji tražite.

# 2 Pregledajte pažljivo pristigle aplikacije

Da, znamo da pregledanje desetine biografija, motivacionih pisama i aplikacija za posao baš i nije najuzbudljivija stvar na svetu. Niti deo posla kojem se mnogo radujete. Ali, ovo je sledeći važan korak u selekciji i zato ga nemojte raditi na brzinu.

Ako ste dobro uradili prvi korak, imate već solidnu osnovu. Jednostavno, ukrstite ono što je vama potrebno sa informacijama koje ste dobili od zainteresovanih kandidata. Podelite onda dokumentaciju u tri grupe: oni za koje mislite da bi bili dobar izbor, oni za koje niste sigurni, ali želite da ima date šansu kroz intervjuu i oni za koje smatrate da ne odgovaraju vašim potrebama.

Nemojte gubiti vreme na ovu poslednju grupu i obavestite ih odmah o ishodu. Na taj način dobićete više vremena za bavljenje onim kandidatima za koje mislite da bi mogli da budu odgovarajući izbor za tu poziciju.

# 3 Proverite podatke i reference

Vreme je da se malo bliže upoznate sa postojećim kandidatima.

Proverite sve stavke koje su napisane u biografijama, kao i da li je dostavljeno sve ono od dokumentacije što ste tražili. Neophodno je da potvrdite da li kandidat ima stepen obrazovanja koji je naveden, kao i radno iskustvo. Obratite posebnu pažnju na kandidate koji imaju višejezični CV.

Nemojte se libiti da pozovete prethodne poslodavce navedene u referencama kako biste potvrdili poslovnu istoriju kandidata i možda prikupili još koju važnu informaciju. One upravo tome i služe.

FOTO: pixabay

# 4 Obavite kratak razgovor

Ako imate dovoljno vremena na raspolaganju, ovaj međukorak vam može povećati šanse za uspeh.

Pre intervjua obavite kratak telefonski poziv. To što vam se dopada nečija biografija, ne znači automatski i da je najbolja osoba za vašu firmu. Iskoristite ovaj razgovor da steknete neki prvi utisak, porazgovarate o očekivanjima koje kanidat ima po pitanju zadataka, radnog okruženja i plate.

Skype razgovor takođe može biti dobra opcija, ali unapred ograničite vreme razgovora na 15 do najviše 30 minuta i dobro se pripremite.

# 5 Bacite pogled na društvene mreže

Postavljanje ličnih pitanja na razgovoru za posao niti je dozvoljeno, niti je pristojno. Ali, to ne znači da ne možete da dobijete informacije o tome ko su vaši kandidati kada nisu na poslu.

Pošto ne zapošljavate robote, već ljude koji pri tom treba da se uklope u vaše radno okruženje, pogledajte im profile na društvenim mrežama i saznajte više o njihovim interesovanjima, stavovima i vrednostima.

Uspostavićete bolju vezu i istovremeno proveriti da li se neko uklapa u kulturu vaše firme i sliku koju gradite o sebi i svom brendu.

# 6 Tražite one koji su posvećeni svojoj karijeri

Kandidat koji je posvećen svojoj karijeri je onaj koga želite da zaposlite.

Ne želite da zaposlite nekoga ko prečesto menja karijeru ili poslove samo da bi ostvario veća primanja. Ako osoba nije mogla da bude posvećena i lojalna bilo kojoj firmi pre vaše, pogađate – neće ni vašoj.

Osim toga gde su radili, proverite i koliko su kandidati na određenoj poziciji ili u nekoj kompaniji bili zaposleni. Jedno su proaktivni koji žele da napreduju i ne skrivaju se u zoni komfora, a sasvim drugo oni koji ne mogu nigde da se zadrže duže od 6 meseci.

Još jedna stavka koja vam može pomoći je motivaciono pismo.

Poznato je da je motivacija zaposlenih na poslu jedan od ključnih faktora uspeha bilo koje firme ili kompanije i da ima veliki uticaj na produktivnost. I dok je to od momenta kada ih zaposlite velikim delom vaša obaveza, u procesu selekcije važno je da obratite pažnju na ovaj deo dokumentacije.

Pomoći će vam da uvidite da li je kandidat odvojio potrebno vreme da se upozna sa vašom firmom i opisom posla i namenski se javio na konkurs ili ste dobili generičko motivaciono pismo koje se može primeniti na bilo koju firmu ili kompaniju. A to vam već mnogo govori o njemu, zar ne?

Kad završite ovaj korak, vreme je za prelomni trenutak poznat kao – intervju. Primenite naredna 3 saveta kako bi maksimalno iskoristili i ovaj deo procesa.

# 7 Testirajte znanja i veštine

Upotrebite nekoliko različitih metodologija za testiranje opštih, tehničkih, analitičkih i drugih takozvanih transverzalnih veština kandidata.

Znamo da ovo može biti komplikovano i da priprema oduzima vreme, ali nemojte kandidate procenjivati samo na osnovu onoga što stoji na papiru ili njihovog samopouzdanja. I jedno i drugo mogu da zavaraju.

Kandidat sa samopouzdanjem i besprekornom biografijom je dobar izbor, ali je još bolji onaj koji ima potrebna znanja i veštine.

A kad smo kod znanja – obavezno i to testirajte. Jedna stvar je reći da znamo nešto da uradimo, a sasvim druga da to i uradimo. Osmislite kratak test (sa tri do četiri ključna zadatka) i dajte kandidatima onoliko vremena koliko im je optimalno potrebno za rešavanje.

Da ne biste gubili dragoceno vreme, umesto da svakog testirate posebno, organizujte zajedničko testiranje kada dođete do određene faze u procesu zapošljavanja.

# 8 Proverite kompatibilnost

Kao što smo već pominjali, želite da odaberete onog kandidata koji će se uklopiti u vaše radno okruženje i kulturu koju gajite kao firma.

Proverite socijalne veštine i raspitajte se kako se kandidat slagao sa kolegama u prethodnim kolektivima, kao i o njegovom ili njenom odnosu sa klijentima. Imajte u vidu da ako je neko imao mnogo razmirica sa kolegama, menadžerima i klijentima možda i nije najbolji izbor za vas.

Takođe, odvojite nekoliko minuta da kandidatu predstavite ukratko šta se od njega očekuje i kako vaša firma funkcioniše. Možda vi mislite da je prava osoba pred vama, ali druga strana ne mora to isto da misli. Ovo je pravi trenutak da proverite međusobnu kompatibilnost.

# 9 Budite strpljivi

Jasno nam je da imate nepregledno dugačak spisak obaveza, ali ako odvojite vreme i strpljenje za sve korake ovog procesa višestruko će vam se to isplatiti u periodu koji je pred vama. Ovo se odnosi na vreme koje ćete odvojiti za pronalaženje prave osobe – nemojte žuriti da što pre zaposlite nekoga, ali i ono koje ćete odvojiti za sam intervju.

Takođe, tokom intervjua budite koncentrisani i pažljivo slušajte ono što kandidati pričaju. Dajte im prostora, jer je važnije u tom trenutku da vi čujete ono što oni imaju da kažu, nego obrnuto.

Ako ste u mogućnosti, pozovite barem još jednu osobu iz svog tima da bude na intervjuu. Možda će zapaziti (po govoru tela, na primer) ili čuti nešto što je vama promaklo.

A kada saberete sve utiske i informacije iz prethodnih koraka i dođete do odlučivanja, imajte ovo u vidu:

# 10 Zapošljavajte zbog osobina

Ako se dvoumite između kandidata sličnih biografija, znanja i veština, uvek dajte prednost onom čija vam se ličnost više dopada. Veštine se mogu steći, znanje potrebno za određenu poziciju unaprediti, ali teško da možete uklopiti u kolektiv nekoga čije ponašanje i osobine vam ne odgovaraju i ne prijaju.

Za kraj savet za čiju je primenu potrebno vreme, ali se na duže staze veoma isplati.

FOTO: pixabay

# 11 Izgradite bazu

Ceo proces možete ubrzati ako već imate bazu kandidata koju je onda samo potrebno dodatno proveriti za tačno određene pozicije.

A kako se ona gradi? Tako što ćete imati volontere ili stažiste. Kako god ih nazivali, koncept je isti – tri ili šest meseci za vas neko radi besplatno ili uz minimalne troškove. Oni dobijaju iskustvo i preporuku, a vi već proverene kandidate koje je možda potrebno samo još dodatno edukovati i obučiti.

Na to ćete svakako potrošite vreme i sa drugima, a ovaj način odabira i zapošljavanja vam štedi vreme u nekim drugim koracima i već vam je osoba dovoljno poznata. Uz to, nagradićete nečiji trud prilikom da dobije posao. Što bi rekli, win-win situacija.

Sada kada znate sve potrebne korake za odabir najboljeg kadra, nemojte čekati sa njihovom primenom. Ne ostavljajte ih za nekada kada bude imali više vremena, jer sada prosto niste u prilici da sve to radite (ili vam se tako čini). Setite se koliko ste već vremena (a verovatno i novca) izgubili praveći pogrešne izbore.

Predupredite to. Budite proaktivni i ne zaboravite – sa pravim ljudima na odgovarajućim pozicijama vaša firma može biti uspešnija nego ikada pre!

Dodaj komentar