Društvo Izdvajamo

Na obalu Crnog Timoka “isplivao” otpad (FOTO)

Gotovo da nema reke u Srbiji čije se korito i priobalje ne koristi za deponovanje smeća i raznog otpada. Svi znamo da je bacanje otpada u reku necivilizacijski čin… ali mnogi od nas to ipak čine!

Konstantne oscilacije u vodostaju Crnog Timoka proteklih dana pokazale su koliko Zaječarci brinu o zagađenosti reka i pravilno odlažu otpad koji može da se reciklira.

Obala Crnog Timoka, 16. maj 2019. godine

Nadolaženje i povlačenje Crnog Timoka iz svog korita otkrilo je veliku količinu smeća, pa su se tako na obalama ove reke “nasukale” flaše, kese i drugi plastični otpad, kome kada se baci u vodu ( u zavisnosti od vrste plastike) treba 100 do 1000 godina da se razloži.

Obala Crnog Timoka, 16. maj 2019. godine

U vodu je bačena čak i jedna traktorska guma, koju je bujica vode izbacila na obalu, tik na ulazu u Popovu plažu.

Obala Crnog Timoka, 16. maj 2019. godine

Obe obale ove najveće reke na istoku Srbije umesto travom i cvećem, u pojedinim delovima prekrivene su plastikom i đubretom, koje vetar i nabujala reka zbog nepovoljnih vremenskih prilika ponovo razvlače na sve strane!

Nedavno smo pisali o sličnom problemu na obali Crnog Timoka na potezu od Kotlujevca do Vanjinog jaza.

Obala Crnog Timoka od Kotlujevca do Vanjinog jaza , 18. mart 2019. godine

Na žalost, izgleda da smo divnu prirodu u kojoj bi trebalo da uživamo zamenili smradom i divljim deponijama, stvorivši ekološku katastrofu.

Zato umesto roditelja sa mališanima koji uživaju u šetnjama na Popovoj plaži ovih dana ovo divno izletište brojnih zaječaraca krase plastične flaše, polomljena debla i prljavština na sve strane.

Da li ste znali da je:

MISLITE O TOME!

Dodaj komentar