fbpx

FOTO DANA: Obala Crnog Timoka od Kotlujevca do Vanjinog jaza postaje divlja deponija

Preporuka:

Galmatijas podkast uživo u Omladinskom centru

Omladinski centar započinje novi projekat-večeras će biti održan prvi uživo podkast u režiji Stevana Jovanovića i Borisa Živulovića sa...

Dnevni horoskop za SREDU – 6. novembar 2019. godine

Mesec u znaku Riba ove srede usporava našu energiju i vuče nas ka krevetu. Niste voljni ni za kakve...

Učenica škole „Ljuba Nešić“ provela nagradni vikend u Beču

Anja Marković, učenica četvrtog razreda zaječarske Osnovne škole "Ljuba Nešić" sa nastavnicom engleskog jezika Majom Zdravković provela je nagradni...
- Reklama -

Srpske reke, opevane i u pesmama, više ne mogu biti izvor nadahnuća jer su sve ugroženije otpadom. Širom Srbije građani bacaju sve što stignu u reke ili na rečne obale, pa je prizor smeća više pravilo nego izuzetak na vodotokovima i priobaljima reka. Izuzetak nije ni obala Crnog Timoka od naselja Kotlujevac ka vanjinom jazu u Zaječaru.

Slika koja ovih dana „krasi“ obale Crnog Timoka od naselja Kotlujevac prema Vanjinom jazu izgleda ovako…

 

Obale ove najveće reke na istoku Srbije umesto travom i cvećem, prekrivene su plastikom, metalom i đubretom. A ovakve divlje deponije sve češća su pojava na obalama reke.

Prema rečima meštana ovog dela Zaječara sve veći broj privatnih prevoznika uzima novac i na nalog nesavesnih pojedinaca šut i otpad izbacuje na obalu reke.

“ Ljudi sve što im ne treba bacaju na obale, pa imamo sve, od hemijskog do biološkog zagađenja.

Ne postoji stvar koju nećete moći da nađete pored obala Timoka, od delova starih automobila, nameštaja, plastike i gume.

Dešavalo se i da pored obale spaljuju stare gume“, požalili su se meštani ovog dela grada.

Deponija ima praktično svuda gde reci može da se priđe kolima, tako da su zaštićena ostala samo nepristupačna mesta, a to je jedva 10 % toka.

O tome kako priobalje Timoka izgleda posle povlačenja vode iz korita izveštavali smo pre tačno godinu dana, a o nedovoljno razvijenoj ekološkoj svesti građana i stvaranju divljih deponija u plućima našeg grada, na zaječarskoj Kraljevici pisali smo pre nekoliko meseci.

I dok se tako nonšalantno odnosimo prema prirodi i olako je pretvaramo u divlju deponiju, možda bi trebalo dobro da se zamislimo!

Jer ako niste znali:

MISLITE O TOME!

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -radenković

Najnovije

Poslovni izazov za srednjoškolce Istočne Srbije

Oko 70 srednjoškolaca iz Zaječara, Boljevca, Bora, Knjaževca, Majdanpeka i Sokobanje učestvovaće na Regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama pod nazivom “Poslovni izazov“ koje...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: