Društvo

FOTO DANA: Obala Crnog Timoka od Kotlujevca do Vanjinog jaza postaje divlja deponija

Srpske reke, opevane i u pesmama, više ne mogu biti izvor nadahnuća jer su sve ugroženije otpadom. Širom Srbije građani bacaju sve što stignu u reke ili na rečne obale, pa je prizor smeća više pravilo nego izuzetak na vodotokovima i priobaljima reka. Izuzetak nije ni obala Crnog Timoka od naselja Kotlujevac ka vanjinom jazu u Zaječaru.

Slika koja ovih dana “krasi” obale Crnog Timoka od naselja Kotlujevac prema Vanjinom jazu izgleda ovako…

 

Obale ove najveće reke na istoku Srbije umesto travom i cvećem, prekrivene su plastikom, metalom i đubretom. A ovakve divlje deponije sve češća su pojava na obalama reke.

Prema rečima meštana ovog dela Zaječara sve veći broj privatnih prevoznika uzima novac i na nalog nesavesnih pojedinaca šut i otpad izbacuje na obalu reke.

” Ljudi sve što im ne treba bacaju na obale, pa imamo sve, od hemijskog do biološkog zagađenja.

Ne postoji stvar koju nećete moći da nađete pored obala Timoka, od delova starih automobila, nameštaja, plastike i gume.

Dešavalo se i da pored obale spaljuju stare gume”, požalili su se meštani ovog dela grada.

Deponija ima praktično svuda gde reci može da se priđe kolima, tako da su zaštićena ostala samo nepristupačna mesta, a to je jedva 10 % toka.

O tome kako priobalje Timoka izgleda posle povlačenja vode iz korita izveštavali smo pre tačno godinu dana, a o nedovoljno razvijenoj ekološkoj svesti građana i stvaranju divljih deponija u plućima našeg grada, na zaječarskoj Kraljevici pisali smo pre nekoliko meseci.

I dok se tako nonšalantno odnosimo prema prirodi i olako je pretvaramo u divlju deponiju, možda bi trebalo dobro da se zamislimo!

Jer ako niste znali:

MISLITE O TOME!

 

Dodaj komentar