fbpx
Društvo Izdvajamo

Srpska pravoslavna crkva proslavlja najveći hrišćanski praznik Uskrs! – Ove godine slavimo “pod maskama”

Foto; ILUSTRACIJA - Pixabay

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju najstariji hrišćanski praznik Uskrs! Uskrs se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Ove godine zbog pandemije korona virusa građani neće moći da prisustvuju liturgiji u pravoslavnim hramovima a jedan on jaradosnijih praznika moraćemo da provedemo “pod maskama” i u izolaciji svojih domova kako bi se smanjio rizik od širenja virusa.

Isus raspet je u petak, u subotu je preležao u grobu u Josifovom vrtu, dok se u nedelju zorom osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Po tradiciji, domaćice vaskršnja jaja farbaju na Veliki petak, u dan kada se ništa drugo ne radi, već su sve misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja. Prvo obojeno jaje, obično crvene boje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”. Crvena boja simboliše Spasiteljevu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je crvena boja istovremeno i boja vaskrsenja.

ilustracija/pixabay.com

Za Uskrs su vezani brojni običaji. Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima, koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz reči: “Hristos vaskrse!”, a ostali mu odgovaraju: “Vaistinu vaskrse!”.

Na uskršnje jutro valja ustati rano, a da se ne ide na spavanje pre ponoći, jer ako se legne ranije veruje se da će onda taj ko zaspi rano do narednog Uskrsa biti pospan i lenj. Takođe, treba se umiti hladnom vodom u koju su potopljeni dren, bosiljak i crveno uskršnje jaje. Prvo se jede uskršnje jaje, pa onda druga hrana.

Običaj je i da se deca dodirnu crvenim jajetom da bi bila crvena i zdrava tokom cele godine.

Budući da je policijski čas na snazi vernici neće moći da postupe ni po običajima za Pobusni ponedeljak. Naime, na Pobusni ponedeljak, odlazi se na groblja i na grobove se odnosi po jedno jaje, za svakog preminulog člana porodice ili prijatelja, kako bi i preminuli osetili Vaskrsenje Hristovo.

Dodaj komentar