Izdvajamo Kultura

Slikari stvaraju umetnost u Gamzigradskoj banji (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com

U Gamzigradskoj banji, kod Zaječara, u toku je 26. Međunarodna likovna kolonija “Gamzigrad 2019“. Ovogodišnja likovna kolonija okupila je 12 umetnika iz Srbije i Bugarske.

Slikari iz svih delova Srbije, ali i iz susedne Bugarske, ovih dana borave u Gamzigradskoj banji, gde uveliko rade na svojim umetničkim delima.

FOTO: zajecaronline.com

Među njima, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji je i Jelena Milošević Jovanović iz Beograda, koja je prvi put ovde. Ona je istakla da joj je čast da bude u ovom sazivu umetnika.

„Ljudi su ovde zaista sjajni. Ambijent je prelep. Velika mi je čast što radim i sa mladim umetnicima. Radimo, družimo se, slikamo… Ovaj kraj je jako inspirativan za umetnike i prijatno je raditi u ovakvom okruženju“, rekla je Jelena Milošević Jovanović, likovna umetnica.

Jelena Milošević Jovanović, likovna umetnica; FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

Takođe, u Gamzigradskoj banji boravi i Evgenija Lefterova, slikarka iz Bugarske.

„Kolonija je okupila mnogo dobre umetnike. Ovde mi se veoma sviđa i jako je lepo raditi sa ovako prijatnim ljudima“, kaže Evgenija Lefterova.

Evgenija Lefterova, slikarka iz Bugarske; FOTO: zajecaronline.com

Selektor 26. Međunarodne likovne kolonije “Gamzigrad 2019“, mr Drago Simić, ocenio je da je ova kolonija okupila velike umetnike, ali da je najbitnija saradnja likovnih umetnika.

„Ovogodišnja kolonija okupila je jake likovne umetnike. Ipak, najbitnije od svega je da likovna kolonija predstavlja saradnju umetnika iz različitih gradova. Gamzigrad umetnike od prvog dana inspiriše da stvaraju velika dela. Ovo je radni ambijent, koji na kraju rezultira dobrim likovnim delima.

Autori na likovnim kolonijama su uglavnom i zaposleni u nekim ustanovama kulture, tako da će sigurno ponovo biti organizovane izložbe u drugim gradovima. Od neprocenjive je važnosti da se ova dela prikažu i u drugim mestima“, poručio je mr Drago Simić.

Mr Drago Simić, selektor 26. Međunarodne likovne kolonije “Gamzigrad 2019“; FOTO: zajecaronline.com

Učesnici kolonije će i ove godine pokloniti gradu Zaječaru po dva umetnička dela, kao legat. Međunarodna likovna kolonija “Gamzigrad 2019“ svečano je otvorena Klubu kulture „Naše mesto“ u Zaječaru. Likovna kolonija “Gamzigrad 2019“ trajaće do 28. avgusta.

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

K.M.

Dodaj komentar