Kultura

Otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija“Gamzigrad 2019“ (FOTO)

FOTO: zajecaronline.com
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Klubu kulture „Naše mesto“ u zaječarskom naselju Kotlujevac, sinoć je svečano otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija “Gamzigrad 2019“. Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 12 umetnika iz Srbije i Bugarske.

FOTO: zajecaronline.com

Ovogodišnja likovna kolonija otvorena je izložbom radova učesnika prošlogodišnje kolonije. Manifestaciju je otvorila Elena Petrović, pomoćnica gradonačelnika Zaječara, koja je istakla da je grad Zaječar ponosan na koloniju koja se organizuje već 26 godina.

„Ova likovna kolonija čuva tradiciju i umetnost kao najveće kulturno bogatstvo. Posebno je zadovoljstvo što je ove godine kolonija uglavnom satkana od mladih umetnika, što je najlepše što se može poželeti“, istakla je Petrović.

FOTO: NPTK CK „Zoran Radmilović“ Zaječar

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ zahvalio je svima koji su učestvovali u organizovanju prošlogodišnje i ovogodišnje kolonije. Đuričić se posebno zahvalio selektoru mr Dragu Simiću zahvaljujući kome su slike sa ove kolonije prvi put posle četvrt veka izložene van Zaječara i to ne bilo gde već na otvaranju Vukovog sabora u Loznici.

„Posebnu zahvalnost dugujemo i svim onim ljudima koji su ovu koloniju ustanovili i nisu dozvolili da posle četvrt veka propadne i nestane kao mnoge kolonije u Srbiji. Kolonija se u teškim vremenima održala i sačuvala. Zahvalnost dugujemo i institucijama koje koloniju pomažu svih ovih 26 godina, pre svega gradu Zaječaru kao osnivaču i domaćinu kolonije, Elektroprivredi Srbije i njihovom predstavniku Draganu Rapajiću koji omogućavaju smeštaj učesnika u Gamzigradskoj banji, kao i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju „Gamzigrad“ sa direktorom dr Radetom Kostićem na čelu“, poručio je Đuričić.

FOTO: zajecaronline.com

Mr Drago Simić, selektor Međunarodne likovne kolonije je naglasio da su radovi na prošlogodišnjoj koloniji rađeni u inspirativnom ambijentu i odličnoj atmosferi tako da je rezultat toga prelepa izložba slika sa značajnim likovnim delima koja ostaju u fundusu grada Zaječara. Istakao je da ne sumnja kako će i ovogodišnja kolonija biti veoma uspešna i napomenuo da je sastav ove godine podmlađen, tako da će i dela biti u tom duhu.

FOTO: zajecaronline.com

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 12 umetnika iz Srbije i Bugarske. To su: Jelena Milošević, Sanja Momčilović, Silvija Bogić, Jelena Obrenović Damjanović, Nevena Lefterova, Evgenija Lefterova, Borjana Popova, Drago Simić, Rajko Karišić, Đorđe Simić, Marko Stajić i Mirko Stokić.

FOTO: zajecaronline.com

Učesnici kolonije će i ove godine pokloniti gradu Zaječaru po dva umetnička dela, kao legat. Inače, na sinoćnoj svečanosti umetnički fotograf Rajko Karišić, višegodišnji učesnik kolonije, poklonio je direktoru zaječarskog teatra fotografije sa njegovim portretom.

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, a pokrovitelj je grad Zaječar.

FOTO: zajecaronline.com

FOTO: zajecaronline.com

1 komentar

Dodaj komentar