Društvo

Reakcija stanara ulice Ivana Milutinovića povodom zakazanog sastanka u Gradskoj upravi

Drvored lipe - ulica Ivana Milutinovića

Povodom zakazanog sastanka kojji će 24. oktobra gradonačelnik Zaječara Boško Ničić održati sa stanarima nekoliko ulica u kojima će se izvršiti rekonstrukcija i sečenje drveća, grupa građana koja smatra da se ovaj problem može rešiti bez sečenja lipa, poslali su tekst sa svojim viđenjem ove situacije. U pomenutom tekstu oni iskazuju žaljenje zbog zabrane novinarima da pomenuti skup medijski proprate.

Povodom najavljenog početka rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića u Zaječaru i nezadovoljstva meštana zbog najavljene seče oko 30-ak lipa, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić održaće sastanak sa stanarima ulica koje će biti obuhvaćene rekonstrukcijom. Na sastanku će stanarima biti predstavljen projekat kompletne rekonstrukcije, kao i idejna rešenja za drvored lipa. Međutim zbog, kako Ničić kaže „politizacije skupa“, novinarima će biti zabranjeno da sastanku prisustvuju, već će izjave za medije moći da dobiju tek po njegovom završetku.

Grupa stanara ovih ulica ne slaže se sa činjenicom da će vrata ovog sastanka biti zatvorena za medije.

“Pored velike želje da svi građani čuju i vide „stručne“ ljude koji nemaju rešenje za Lipe u našoj ulici predstavnici Inicijative za očuvanje stabala Lipe u ul.Ivana Milutinovića su razočarani sastankom koji će biti zatvoren za medije.

Sastanak zatvorenog tipa omogućiće predstavnicima gradske uprave da nastave obmanjivanje javnosti a „stručnjaci“ i njihovo obraćanje u kome bi nas uputili u problematiku sanacije korena Lipe nastavlja da bude misterija”, kažu građani.

Stanari još jednom u svom obraćanju javnosti podsećaju da je izjava gradonačelnika da je 99% meštana ulica koje se rekonstruišu “za” to da se lipe poseku neistinita i netačna.

” Prava istina je da podržavamo rekonstrukciju ulice, ali da smo u ogromnoj većina zainteresovani da sačuvamo sve Lipe koje je moguće sačuvati”, navode građani u saoptenju.

Oni kažu da je izneta neistina da su lipe doživele svoj biološki maksimum, a kasnije dopunjena izjava da lipe u gradu žive kraće.

“Za one koji nisu upućeni životni vek lipa je nekoliko stotina godina. Interesantna činjenica je da u Berlinu za koji ćemo se složiti da je mnogo više grad od Zaječara postoji bulevar čije ime je „Unter den Linden“ (Pod lipom), zanemarimo ime ali ne možemo činjenicu da su te lipe posađene 1647 godine i preživele savezničko i rusko bombardovanje”, ističu oni.

Stanari dalje navode da bi za opšte dobro bilo značajno izbeći sve moguće greške, jer, kako kažu, s pravom sumnjaju da postoje i neki sitni lični interesi da se lipe iseku.

” Možda interesi i nisu sitni ipak je drvored od 135 stabala, a lipova daska ima cenu.

Ne možemo a da ne pomenemo da je naš dragi i cenjeni komšija ispred svoje kuće pre par godina uspešno sanirao korenje lipe i asfaltirao. On je to jako uspešno odrađeno i predlažemo da se njegovo iskustvo primeni i na sadašnju rekonstrukciju ulice”, navode stanari.

Oni podsećaji u da su nedavno prilikom rekonstrukcije Hajduk Veljkove ulice lipe ostale i nisu posečene, pa je to, kako ističu, još jedan primer da trenutno samo ne postoji dobra volja u gradskoj upravi da čelnici grada rade za dobrobit građana.

Zbog svega navedenog, stanari su samoinicijativno krenuli u potpisivanje peticije, kako bi gradonačelniku dokazali da je doveden u zabludu i da je informacija da je 99 % stanara ulice Ivana Milutinovića za seču lipa notorna laž.

Podsećamo, na poslednjoj sednici Gradskog veća gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da će prilikom rekonstrukcije ulica Ivana Milutinovića, Pavla Ilića, Save Kovačevića morati da bude posečeno oko 30-ak stabala lipa koje su stare i predstavljaju opasnost po okolinu. Ali je ujedno najavio da će u ove tri ulice, ali i u ulicama Cara Dušana, Kotorskoj i Mije Stanimirovica, u kojima nova stabla nisu posađena nakon rekonstrukcije biti posađeno ukupno oko 400 novih stabala.

Na svom Facebook profilu gradonačelnik Ničić pokazao je i kakvo će drveće biti posađeno u pojedinim ulicama koje će biti rekonstruisane u narednom periodu u Zaječaru.

Dodaj komentar