Društvo

Ničić zakazao sastanak sa stanarima ulica koje će biti rekonstruisane: Novinarima pristup ograničen

Povodom najavljenog početka rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića u Zaječaru i nezadovoljstva meštana zbog najavljene seče oko 30-ak lipa, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić održaće sastanak sa stanarima ulica koje će biti obuhvaćene rekonstrukcijom. Na sastanku će stanarima biti predstavljen projekat kompletne rekonstrukcije, kao i idejna rešenja za drvored lipa. Međutim zbog, kako Ničić kaže “politizacije skupa”, novinarima će biti zabranjeno da sastanku prisustvuju, već će izjave za medije moći da dobiju tek po njegovom završetku.

Na svom Facebook profilu gradonačelnik je najavio da će zainteresovani stanari ulica Ivana Milutinovića, Pavla Ilića, Save Kovačevića, Branka Perića, Crnogorske, Milana Miljkovića, Albanske Spomenice, Mojkovačke, Balkanske, Splitske, Dorjanske i Ljubice Radosavljević moći da dođu, u četvrtak 24. oktobra u Velikoj sali Gradske uprave i prisustvuju prezentaciji projekta 1. faze totalne rekonstrukcije pomenutih ulica u gradu.

“Sastanku će pored mene, kao gradonačelnika, prisustvovati stručnjaci koji su radili na projektu, stručna lica iz oblasti šumarstva i zaštite životne sredine, predstavnici investitora i izvođača radova i odgovorna lica GU Zaječar zadužena za projekte u gradu”, kaže Ničić.

Početak sastanka je u 16 sati, a zainteresovani stanari će sastanku moći da prisustvuju dokazivanjem da su žitelji navedenih ulica, tako što će na uvid pokazati bilo koji dokument.

Ničić je naveo i da će zbog izbegavanja politizacije pomenutog skupa, mediji moći da uzimaju izjave i razgovaraju i snimaju učesnike istog, tek nakon njegovog završetka. Do tada skup će biti zatvoren za medije.

Nakon završetka skupa svi učesnici, koji to žele, biće na raspolaganju novinarima i snimateljima da iznesu svoje stavive i mišljenja.

Georgijev: Takav stav prema novinarima je protivzakonit

Urednik i novinar BIRN-a Slobodan Georgijev ocenio je da je ovakav stav gradonačelnika Ničića prema zaječarskim medijima neprihvatljiv i protivzakonit, jer niko nema prava da novinarima ukida slobodu da izveštavau sa skupova od javnog interesa.

“Ovo je ukidanje slobode. Medijima niko ne može da zabrani da izveštavaju. To je protiv zakona”, istakao je Georgijev za portal “Zaječar online”.

Ničić: Umesto 30-ak posečenih stabala u Zaječaru biće posađeno preko 400 stabala novog drveća

Na poslednjoj sednici Gradskog veća gradonačelnik Zaječara Boško Ničić istakao je da će prilikom rekonstrukcije ulica Ivana Milutinovića, Pavla Ilića, Save Kovačevića morati da bude posečeno oko 30-ak stabala lipa koje su stare i predstavljaju opasnost po okolinu. Ali je ujedno najavio da će u ove tri ulice, ali i u ulicama Cara Dušana, Kotorskoj i Mije Stanimirovica, u kojima nova stabla nisu posađena nakon rekonstrukcije biti posađeno ukupno oko 400 novih stabala.

Kako, prema Ničićevim rečima, Grad nema para da na svim mestima posadi negovano drveće koje košta oko 500 evra po komadu.

„Kada smo radili projekat znali smo da će se pojaviti problem stabala. To je u potezu od 270 do 280 metara. Da imamo trotora dužine oko 5 ili 6 metara napravili bismo obruče i zaštitili koren, ovako kako to da se uradi?

Kada se iseče koren a sa druge strane radi se kanalizacija podkopaće se drvo i eto opasnosti. Ovako trotoari su uski i nema mesta”, kaže Ničić.

Ipak on ističe da će na mestu posečenog drveća biti postavljeno negovano drveće, koje košta oko 500 evra po komadu.

” U ulici Ivana Milutinovića biće uklonjeno samo ono drveće za koje se sumnja da će u narednih 5 godina da podigne pločice koje će biti postavljene. Na njegovo mesto dolazi negovano drveće o kojem sam pričao, visine 5,5 metara, u kontejnerima. U ulici Pavla Ilića biće manja stabla, tu idu 102 sadnice visine do 3,5 metra. Imaće loptastu krošnju i biće prelepo, jer ta ulica nikada nije imala drveće”, istakao je Ničić.

Ničić je kazao i to da će duž cele ulice Ivana Milutinovića biti posađeno oko 170 novih stabala. Ničić je najavio da se planira sadnja drveća i u ulici Cara Dušana, kao i u ulici u ulici 7. septembar pored Kraljevice, ako za to pronađu novac.

„Iduće godine ako pronađemo novac u ulici 7. septembar zasadićemo drveće duž cele ulice, i to sa strane gde je pruga. I taj drvored praviće barijeru između ulice 7. septembar i pruge. Da li će tu biti zasađeni lianderi ili jorgovani to ne znam, ali sigurno će biti drveće što lepo cveta u proleće poput evropskih gradova“, najavio je gradonačelnik.

Ničić je kazao i to da postoji i drugi način rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića ali da je to najskuplji način.

„Umesto da ga posečemo, mi drveće možemo da izvadimo i zasadimo na drugo mesto, možda negde na Kraljevici. Međutim, za tako nešto trebaće nam 15 i 20 hiljada evra. Ako smo na to spremni onda u redu“, kaže Ničić.

Gradonačelnik je na kraju obraćao upitao građane da li se ikada zapitaju koliko se drveća,  izgori za grejanje? I gde je tu naša savest? 

5 komentara

  • kada vec pita koliko je poseceno za ogrev sto nije pitao da li znaju koliko je para ukrao.?

  • “Negovano drveće koje košta oko 500 evra po komadu” Svašta su zaječarci doziveli i svakakve gluposti čuli u predhodnih 15 godina od velikog stručnjaka . Čovek koji je sa sela došao u grad, misli da drveće služi samo za ogrev pa je posekao sve drveće po Zaječaru.

  • Pa može da naruči i palme u kontejnerima za 1000e po komadu, to plaćaju Zaječarci a ne Boško.

  • pa jel reče crni boško da su ankete vec završene!!! vec je sve dogovoreno…LAŽOV OSTAJE LAŽOV! ma LAŽOVČINA…

  • Ima ulica bez asvalta a 500€ za stablo ali gđe to ima jesmo li mi preko Timoka idioti

Dodaj komentar