Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: FAMOZNA MASКA PROTIV FAMOZNOG КOVIDA 19

Atlas Servis - 24h pomoć na putu
ilustracija/pixabay.com

U nameri da svaku reč prevedem na srpski da biste bolje razumeli ovu pouku o zdravlju, pojam famozan znači čuven slavan, izvrstan o kome se mnogo govori, opštepoznat, ali i čuven po zlu, na zlu glasu i izvikan.

Tačno prema značenju pojma, maske smo stavili na jednu stranu, onu dobru, a korona virus na drugu – zlu. Masku smo suprotstavili КOVIDU 19, kao jedan od 3 – 4 najmoćnijih načina da korona virus pobedimo. Maska je teška, mučna i nepraktična zaštita. Poput КOVIDA 19 koji onemogućava disanje i maska to čini.

U izjavi prim dr Milana Roganovića, višesatno nošenje maski izazivalo je kod 81% od 158 ispitivanih zdravstvenih radnika glavobolje, a kod oko 91% smanjenje radnih sposobnosti. Razlog za ove pojave je što kod dugotrajnog nošenja maski, smanji se nivo kiseonika u krvi i poveća nivo ugljendioksida. Кrv se zakišeljava, pa to deluje štetno na rad srca i bubrega, i smanjenje otpornosti organizma, koja je od velikog značaja u borbi sa korona virusom.

Sa polaskom u školu maska je stvorila nove probleme u životu i razvoju školske dece. Iz prvih izveštaja vidimo da deca ne shvataju ozbiljno značaj nošenja maski. Igrali su se njima, razmenjivali, takmičili čija je bolja, a verovatno će je i na drugi način iskoristiti.

Ali kada počnu reagovanja na takvo ponašanje i kažnjavanje, deca umesto da budu srećna i ponosna što su učenici, umesto da slobodno trče hodnicima i dvorištem, da se slobodno igraju, viču, smeju se i pevaju i tako idu korak po korak napred u svome razvoju, maska i zabrane koje dolaze s njom, sputavaće im krila i činiti ih tužnim i nesrećnim.

A КOVID 19, po zlu poznat i izvikan, poznat u svetu kao oličenje zla, patnje i smrti, čekaće u zasedi i iskoristiti svaki momenat, kada deca ostanu bez zaštite koju im maska pruža, da ih razboli.

U Rajcu, 4. septembra 2020. godine,
Pripremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

1 komentar

  • Nadajmo se razumu i shvatanju šta je naš genijalni učitelj zdravlja hteo da nam poruči ovom pričom.

Dodaj komentar