Društvo

Rajačka narodna škola zdravlja dr Petra Paunovića: Deca i Kovid 19

FOTO: zajecaronline.com/dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

SADA SU DECA NA REDU

Dugo su deca bila, tokom epidemije КOVID 19 u drugom planu, potisnuta interesima odraslih. Ako su ih u prvoj fazi izolacije i policijskog časa bila zabrana zaštićena, kasnije kada su zabrane ukinute, odrasli su zaboravili decu i pohrlili da zadovolje svoje interese i potrebe.

Političari da ostvare politčke ciljeve, bogati ljudi da ostvare prihode koji su počeli kopniti bez radne snage, odrasli su morali raditi da bi došli do para da prehrane porodice, a deca su bila prepuštena sama sebi. Mali broj je išao u predškolske utanove, a najveći broj je ostajao kod svojih kuća, sa bakama i dekama, ili sama.

Mladi su se počeli družiti sa svojim vršnjacima, ostvarivali brojne kontakte i počeli poboljevati. Verovalo se da КOVID 19 neće na decu i mlade, ali se ubrzo pokazalo da to nije tačno. Početkom avgusta sve je više dece i mladih koji boluju, čak i od teških formi КOVIDA 19 i dospevaju na aparate sa kiseonikom.

Tako, eto, i deca dođoše na red. U poslednjih nekoliko dana odrasli razmišljaju o početku školske godine, potajno želeći da ga odlože ili opet korsite onlajn nastavu. Sa vrha UN Genaralni sekretar grmi da, ako deca ne bi pošla u septembru u školu, bila bi to „generacijska katastrofa“. Državni epidemiolog dr Кon već predloži da deca pođu u septembru u školu, da časovi traju pola sata i da u razredu budu po 13 učenika. Baš, po 13!

Bilo kako bilo, odrasli, rodtelji i organizatori u prosveti i obrazovanju moraju posvetiti deci svu pažnju, a postoje dva zadatka.

Pošto je korona virus svuda oko nas:

  • decu moramo naučiti kako da se štite od infekcije КOVIDOM 19;
  • pripremiti škole za nastavu u uslovima vanrednog stanja.

Jedan od najvećih problema je što i posle pet meseci trajanja КOVID 19, među odraslima postoji podeljeno mišljenje o tome šta je КOVID 19. Znači, vi roditelji dobro se razmislite i nemojte u porodici širiti ideje i neistine o korona virusu. Da biste naučili dete da se štiti treba mu reći da je КOVID 19, ozbiljna zarazna bolest koja se prenosi za zaraženih na zdrave kapljicama sluzi koje zaraženi izbacuje iz nosa i usta prilikom kašljanja i kijanja, a kada te kapljice dospeju u vazduh, onda ih udišemo i zaražavamo se.

Drugo, pokažite detetu kako da se ponaša na ličnom primeru. Dete voli da izgleda kao odrasli, pa ako vi svojim primerom idete putem ka zdravlju ono će vas imitirati i slediti. Da biste delovali drugačije zbog КOVIDA 19, a dete bi to zapazilo i sledilo bi vas, promenite neku ukorenjenu, tešku naviku i objasnite detetu da to činite zbog zaštite od korona visusa. Prestanite da pušite duvan, na primer. Tada će dete shvatiti da sa КOVIDOM 19 nema šale, pa će pokušavati i ono da menja i prilagođava svoje ponašanje. Ima i drugih sličnih mogućnosti u životu koje možete iskoristiti.

Dalje, sada je vreme da dete nauči da redovno pere ruke. Činite to i vi redovno. Pitajte dete šta je sve potrebno da bi opralo ruke. Ono će nabrajati, jednom, dva puta, ono što zna da je potrebno, a vi insistirajte da doda još nešto što je zaboravilo da kaže. Šta nedostaje? Iako ima i vode i sapuna, i česme i lavaboa, ništa ne vredi ako NEMA VOLJE da pere ruke. Tako ćete uvesti dete u problem donošenja odluka u životu i njihovo izvršavanje.

Dete voli da se pravi važno i da liči na odrasle. Ako to uzmete u obzir, onda će ono nositi masku, ako je i vi nosite onako kako je to propisano. Recite detetu da svi u našoj državi moraju nositi maske, jedino ne mora Predsednik!

Dalje, naučite dete da se drži na odstojanju. To će biti najteže i nemojte gubiti volju i razočaravati se. Epidemija КOVID 19 je narušila dečji život uništavajući im mogućnost da se igraju. A igrati se mogu jedino sa svojim drugarima. Nastojte da ipak u tome uspete tako što ćete dete upozoriti da u njegovoj okolini može biti neko bolestan od korona virusa i da bi držanjem odstojanja moglo da sačuva zdravlje.

Na kraju, radite sve ono što biste voleli da radi vaše dete: nosite masku, držite rastojanje od drugih osoba od 2 metra, perite ruke. Кada to činite, i drugo, što je od značaja da se zaštitite od КOVIDA 19, objasnite značaj takvog ponašanja detetu. Učeći vaše dete da se štiti od КOVIDA 19, učite ga da štiti svoje zdavlje i od drugih zaraznih bolesti.

U Rajcu, 5. avgust 2020. godine
Pipremio: dr Petar Paunović, učitelj zdravlja

Nastavak na sledećoj strani…

Dodaj komentar