fbpx
Politika

Protesti u Beogradu: Građani su uzdrmali Vučića, bliži mu se kraj poručila Rada Trajković

foto: FB #STOPkrvavimkošuljama

Po šesti put građani su se večeras okupili na protestu „Jedan od pet miliona“ na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu odakle su krenuli u šetnju iskazivanja nezadovoljstva aktuelnom vlašću.

Protest je protekao mirno, bez vidljivog prisustva policije u uniformama.

Za petak 18. januar protest je zakazan i u Zaječaru na Trgu Nikole Pašića od 18 sati.

Organizatori protesta su na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili od nadležnih da otkriju ubice lidera Gi SDP Olivera Ivanovića i pozvali građane da dođu u sredu, 16. janura na miran skup povodom godišnjice njegovog ubistva.

„On je bio jedan od nas, dužni smo da mu odamo poštu, dođite na miran skup bez pištaljki i ponesite sveće. Želimo da obeležimo taj dan, da se takve stvari više nikada ne dese“, kazao je glumac Branislav Trifunović.

Predsednica NVO Evropski pokret sa KiM Rada Trajković je navela da se Vučić zalaže za ideju razgraničenja sa Kosovom, ali da takva ideja predstavlja nove patnje, ubistva i iseljavanja, protiv čega se borio Oliver Ivanović.

„On je za kompromis sa Tačijem i Haradinajem , ali ne sa vama, on je za kompromis sa svakim, osim sa čestitim i poštenim narodom“, rekla je Trajković.

Tokom govora Trajkovićeve, građani su vikali „Izdaja, izdaja“, i „Vučiću lopove“.

Rada Trajković je poručila demonstrantima da, dok god je Aleksandar Vučić predsednik ove države a njegova stranka na vlasti, Srbiji i njenim građanima ne može biti dobro bez obzira na njihova politička opredeljenja.

„Vi ste ga uzdrmali, Vučiću se bliži kraj“, poručila je Trajković.

Nakon govora, demonstranti su krenuli u protesnu šetnju centralnim gradskim ulicama ka trgu Slavija.

Kada je početka kolone bio u Makedonskoj ulici, poslednji građani su kretali sa Platoa kod Filozofskog fakulteta.

Učesnici protesta zaustavili su se kod zgrade Radio televizije Srbije, gde su od direktora javnog servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića zatražili da podnesu ostavke, jer su osramotili novinarsku profesiju.

Puštena je špica dnevnika, a na platou ispred zgrade RTS-a zapaljene su baklje i postavljen transparent „Počelo je“.

Organizatori protesta poručili su Bujoševiću da je „odgovoran građanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti“, a Stefanoviću da prestane da tretira laži predsednika Aleksandra Vučića kao činjenice.

„Ostaćete upisani u istoriji kao odgovorni za sunovrat slobode medija i propast novinarske profesije“, rekli su organizatori.

Nakon pauze, nastavljena je šetnja ulicom Kneza Miloša, gde su okupljeni kod Beograđanke u kojoj je sedište televizije Studio B, skandirali „Barbara, javi se“. Sa razglasa je puštana muzička obrada priloga novinarke Barbare Životić: „Linč, silovanje, nasilje“.

Da li su građani ološ jer traže da se poštuje zakon?

Mirna šetnja nastavljena je do zgrade predsedništva, gde su demonstranti zatražili od predsednika Aleksandra Vučića da ih prebroji i uzvikivali „Vučiću, lopove“.

Na kraju protesta jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da je na svakom protestu sve više gradjana zbog laži i manipulacija vlasti.

Ona je upitala Vučića, da li su okupljeni građani ološ, kako ih naziva, zato što traže da se poštuje zakon, da RTS istinito izveštava, a policija hapsi kriminalce.

„Da li smo mi ološ ako smo za Srbiju bez nasilja ili vi koji uskraćujete prava ljudima“, upitala je Jelena Anasonović.

Prvo okupljanje gradjana organizovano je 8. decembra pod nazivom „Stop krvavim košuljama“, a drugo 15. decembra pod nazivom „Hajde da se prebrojimo“.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

1 od 5 miliona

Nakon izjava Aleksandra Vučića da neće ispuniti ni jedan zahtev građana pa makar ih se skupilo i pet miliona, protesti se organizuju pod imenom “1 od 5 miliona”.

U međuvremenu su se protesti proširili i na druge gradove. Više hiljada ljudi protestuje u Nišu i Kragujevcu, protestuje se i u Kuršumliji, dok su za sledeći petak najavljeni protesti u Novom Sadu i još nekoliko gradova.

Nezadovoljni načinom na koji se vodi naš grad Zaječar, kao i država u celini, građani Zaječara pridružiće se protestima od sledećeg petka, 18. januara. Skup je zakazan za 18 sati a okupljanje građana je na Trgu Nikole Pašića (preko puta SUP-a) odakle će se krenuti u protestnu šetnju.

Organizatori su obavestili javnost da je protest isključivo građanskog karaktera, sa političkim zahtevima, pa su s tim u vezi naglasili da su dobrodošle zastave Srbije, grada Zaječara, kao i protestne parole BEZ stranačkih obeležja.

Izvor: Danas.rs / Zaječar Online

Dodaj komentar