Društvo

Predstavljeni uslovi , mogućnosti i opcije uvođenja dualnog obrazovanja

foto: radiomagnum.rs
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

Danas je u Zaječaru predstavljena Studija izvodljivosti uvodjenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji.

Mirjana Kovačević, direktorka Centra za edukaciju objašnjava celokupan koncept dualnog obrazovanja ističući njegovu uspešnu primenu u nekim evopskim zemljama, kao što su Austrija, Švajcarska i Nemačka.
„Studija izvodljivosti treba da pokaže koji su to uslovi koje privrednici Srbije treba da ispune kako bi se uključili u ovakav proces obrazovanja. Danas smo predstavili taj koncept po kojem se učenici obrazuju na dva mesta, u školama i u kompanijama i samim tim on predstavlja idealan način sticanja potrebnih znanja i kvalifikacija za uključivanje u proces rada odmah po završetku obrazovanja“, kaže Kovačević.

Direktor Regionalne privredne komore Zaječar, Dejan Tošić kaže da je uvodjenje dualnog obrazovanja u Srbiji način da se celokupan obrazovni sistem što više prilagodi potrebama privrede i da predstavlja dobar spoj školstva i privrednika.
-Uvodjenje jednog ovakvog sistema je znak dobre saradnje obrazovnog sistema i naše privrede. Moramo znati šta je to što je školstvu potebno i učiniti da privreda prepozna potrebu i želju za uvodjenjem dualnog obrazovanja. Današnji skup je način da se taj spoj školstva i naše privrede ali i njegov veliki značaj prepozna, kaže Tošić.

U okviru današnje Studije izvodljivosti, čiju je izradu kroz GIZ projekat „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji“, podržalo Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Nemačke, predstavljeni su uslovi, mogućnosti i opcije uvodjenja dualnog obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji i date su preporuke koje će biti razmotrene pre svega od strane privrednika, ali i drugih zainteresovanih strana.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar