fbpx
Kultura

Predstava “Žene iz Troje” otvorila “Antiku fest”

FOTO: NPTK CK "Zoran Radmilović" Zaječar

Juče je na Feliks Romulijani kod Zaječara otvoren „Antika fest“, trodnevni festival pod sloganom „Umetnost sećanja“.

Prve festivalske večeri izvedena je zaječarska premijera predstave Euripidovih „Žena iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića. Ova predstava je odlično prihvaćena na četiri prestižna pozorišna festivala gde se okitila i nagradama: Specijalnom nagradom za scenski govor na festivalu “Novi tvrđava teatar” u Čortanovcima, a poptom i nagradom za najbolje korišćenu muziku na “Nišvil džez teatarskom festivalu” u Nišu.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

U Evripidovoj antičkoj tragediji „Žene iz Troje“ evociraju  se događaji posle pada antičke Troje, koju su Grci osvojili zahvaljujući drvenom konju, a trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima, kao robinje.

„ Adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da kažemo kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Predstava “Žene iz Troje” je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum”, ističe reditelj Nebojša Bradić.

Pored Bradića koji je na osnovu Euripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tragedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čini još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Irena Stanković, Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Zaječarskoj premijeri predstave „Žene iz Troje“ predhodila je debata ,,Nove pozorišne prakse i antički tekst” u kojoj su  učestvovali : teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić. Bio je to odličan uvod u predstavu.

FOTO: NPTK CK “Zoran Radmilović” Zaječar

Takođe, u okviru “Antika festa”, sinoć je na Romulijani otvorena izložba slika „Nasleđe u delu Dragoslava Živkovića“, interesantnog zavičajnog slikara iz Knjaževca. Tema je nasleđe i odnos prema običajima i ritualima.

Dodaj komentar