Kultura

Pred spomenikom Zorana Radmilovića na godišnjicu smrti

Legendarni glumac Zoran Radmilović, rođeni Zaječarac, preminuo je na današnji dan 1985. godine u bolnici u Beogradu, gde je prenet mesec i po dana ranije pravo sa “dasaka koje život znače”. Ispred spomenika ovog velikana srpske i jugoslovenske pozorišne scene u Zaječaru je po tradiciji danas položeno cveće, a slavni Zoran dobio je i peškirče oko vrata u znak sećanja na ulogu Radovana III.

Legendarni Radmilović svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985 uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja. Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.

Povodom godišnjice njegove smrti, u rodnom Zaječaru ispred spomenika kod biblioteke, tročlana delegacija pozorišta – Nataša Petrović, Gabrijel Bećarević i Marija Ristić, položila je cveće na spomenik.

Iako je ostvario niz uspešnih uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, sve su one ostale u senci njegovih “Kralja Ibija” i “Radovana III”.

foto: Zaječarska hronika


Reč, dve o Zoranu…

Zoran Radmilović je rođen 11. maja 1933. godine u Zaječaru, a preminuo 21.jula 1985. u Beogradu.

Po očevoj želji je upisao Pravni fakultet u Beogradu, da bi kasnije studirao i na Arhitektonskom i Filološkom fakultetu u Beogradu, a uporedo je glumio u KUD „Ivo Lola Ribar“.

Završio je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i od 1962 do 1968. nastupao je u Beogradskom dramskom pozorištu gde je uglavnom dobijao sporedne uloge.
Prvu veću ulogu dobija spletom srećnih okolnosti, kada posle odustajanja Ljube Tadića 1964. godine dobija glavnu ulogu u pozorišnoj predstavi Ateljea 212 „Kralj Ibi“.

Na filmu je debitovao 1962. u ostvarenju Jovana Živanovića „Čudna devojka“, a u karijeri je imao više od 200 uloga na filmu.
Ostao je prepoznatljiv po ulozi Radovana u predstavi „Radovan III“ i svoju poslednju predstavu je održao 9. juna 1985 uz velike bolove, ali opet uz njegovu veliku želju predstava je održana do kraja.

Samo tri dana kasnije prebačen je u bolnicu iz koje se nije vratio.
U Zaječaru ulica u kojoj se rodio nosi njegovo ime, a od 1991. godine se dodeljuje nagrada „Zoranov brk“ na manifestaciji „Dani Zorana Radmilovića“ ustanovljenoj u njegovo ime.

Pre deset godina, na dan Radmilovićeve smrti u Mileševskoj ulici u Beogradu, postavljena je spomen ploča u čast Zorana Radmilovića u organizaciji Ateljea 212 i opštine Vračar.

Dodaj komentar