fbpx

Posredovanje umesto sudskog spora: Štedi vaše vreme i novac!

Preporuka:

Predstavom „Bliskost“ zaječarsko pozorište oduševilo publiku u Loznici i Virovotici

Nakon učešća na 15. festivalu „Virovitičke kazališne svečanosti – VIRKAS“ 22. februara, Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“ gostovalo...

Evropska unija donirala 16,5 miliona evra za razvoj Istočne Srbije

U okviru 42. Međunarodnog sajma turizma na štandu „Donjeg Podunavlja“ upriličena je svečanost dodele 16,5 miliona evra za projekat...

JKP „Vodovod“ Zaječar poziva meštane Velikog Izvora zbog usaglašavanja dugovanja

Javno komunalno preduzeće "Vodovod" Zaječar obaveštava da će službena lica Vodovoda vršiti prijem meštana sela Veliki Izvor u službenim...
- Reklama -

Nasuprot skupom, dosta sporom i strogo formalnom parničnom postupku, postoji posredovanje ili medijacija kao dobrovoljan i poverljiv postupak koji uz pomoć treće, neutralne strane omogućava brzo i efikasno rešavanje spora.

Zakon o posredovanju u rešavanju sporova, koji se u Srbiji primenjuje od 2015. godine, otvorio je mogućnost medijacije kao načina rešavanja sporova, ali njena primena među građanima Srbije još uvek nije zaživela, iako se time na brži, jeftiniji i efikasniji način mogu rešiti sukobi.

U prošloj godini je tek nešto više od 600 predmeta rešeno na ovaj način.

Osnovni sud u Zaječaru
Osnovni sud u Zaječaru

Iskustvo u praksi pokazuje da se građani još uvek češće odlučuju da svoje pravo ostvare pred sudom, iako je to u odnosu na medijaciju duži i skuplji put, objašnjava Olivera Nikodijević, diplomirani pravnik, medijator i pravni zastipnik Centra za mirno rešavanje sporova „Medium“ iz Zaječara.

Olivera Nikodijević, pravni zastipnik Centra za mirno rešavanje sporova „Medium“ iz Zaječara

“ Građani i privredni subjekti često nisu upoznati sa činjenicom da sporazum iz medijacije može da ima karakter izvršne isprave ako se overi kod javnog beležnika, pa tako dobija podjednaku pravnu snagu kao i sudska presuda.

U postupku medijacije, medijator nije taj koji odlučuje kao u sudskom postupku, ne donosi konačnu odluku, već strankama pomaže da saslušaju jedni druge i da sami donesu odluku kojom će obe strane biti zadovoljne.

Zakonom je za ovaj postupak predviđeno trajanje od 60 dana, ali se u praksi brže rešava.

Uz to su i troškovi medijacije svega 2 – 5 % u odnosu na ukupne troškove jednog prosečnog sudskog spora„, naglašava Nikodijević.

Zakon omogućava medijaciju u gotovo svim vrstama predmeta u kojima strane mogu slobodno da raspolažu svojim zahtevima, objašnjava Olivera Nikodijević, dodajući da je sud uvek alternativa kojoj se može pribeći u slučaju da medijacija ne urodi plodom.

“ Šira primena medijacije trebalo bi da dovede i do smanjenja opterećenosti sudova“, naglašava Nikodijević.

A postupak medijacije može se pokrenuti u sledećim slučajevima:

  • pre pokretanja sudskog postupka;
  • nakon pokretanja sudskog postupka;
  • stranke se oslobađaju od plaćanja takse ukoliko se parnični postupak
    okonča do dana zaključenja prvog ročišta za glavnu raspravu posredovanjem;
  • u toku postupka po žalbi, kao i u izvršnom postupku.

Posredovanje /medijacija je moguća u imovinsko-pravnim sporovima, privrednim, porodičnim, radnim, potrošačkim, u oblasti bankarskih usluga, lizinga i osiguranja, kao i u svim drugim građansko pravnim odnosima.

Pored brzine u rešavanju spora kao dodatna prednost ovog postupka je načelo poverljivosti i isključenja javnosti, što je razlog da se veliki broj trgovaca odaziva pozivu na medijaciju sa potrošačima u cilju očuvanja pozitivnog rejtinga na tržištu.

“ Treba više razgovarati sa građanima, pre svega privredom koja može imati mnogo koristi od ovakvog načina rešavanja ne samo sporova već različitih konflikata“, ističe Olivera Nikodijević.

U cilju promocije medijacije u Istočnoj Srbiji, u Zaječaru postoji Centar za mirno rešavanje sporova „Medijum“ u kome će vam stručno osoblje izaći u susret kako biste uštedeli vreme i novac i u što kraćem roku rešili spor, koji u supronom pred sudom možete voditi godinama.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: