Društvo

PORAŽAVAJUĆE: U Srbiji svaki četvrti penzioner i svako osmo dete nemaju šta da jedu! ZAJEČARCI DONIRAJTE HRANU, BUDITE HUMANI!

freepik

Da li ste znali da u Srbiji 1/4 siromašnih čine penzioneri i u riziku od siromaštva živi trećina dece u našoj zemlji? Da svako osmo dete dnevno u proseku ne pojede ni jedan zdrav obrok, a da tek polovina dvogodišnjaka iz siromašnih porodica ima dva mlečna obroka dnevno. Da je više od POLA MILIONA sugrađana apsolutno siromašno i često gladno!?

Neko bi rekao da je to samo statistika, ali to je ustvari naša realnost!

U susret Svetskom danu siromaštva koji se svake godine obeležava 17. oktobra,  i ove godine Svetska zdravstvena organizacija i Banka hrane iz Beograda ukazuju na to da čak 26 odsto stanovnišva naše zemlje je već u riziku od siromaštva, dok skoro 9% stanovnika ne može da namiri ni osnovne životne potrebe.

Kako se u Srbiji godišnje, prema nezvaničnim podacima, baci oko 250.000 tona hrane, od 13. do 16. oktobra građani Zaječara biće u prilici da pokažu humanost i uključe se u akciju prikupljanja hrane za najsiromašnije!

foto: Banka hrane Beograd

Akciju u još 15 gradova širom Srbije ( u Beogradu, Pančevu, Staroj Pazovi, Novom Sadu, Nišu, Jagodini, Smederevu, Požarevcu, Kruševcu, Bujanovcu, Kragujevcu, Loznici, Kraljevu, Aranđelovcu i na Kopaoniku) organizuje Banka hrane Beograd u saradnji sa prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go.

Da podsetimo, Francuska je nedavno usvojila zakon po kojem će veliki supermarketi morati da doniraju viškove hrane u humanitarne svrhe, umesto da je uništavaju hemijskim procesima kakva je dosad bila praksa.

U Srbiji se već dugo radi na takvom zakonu o viškovima hrane, ali nije poznato kada će on biti usvojen i stupiti na snagu!

Pa ukoliko do kraja nedelje naiđete u gradu na ogromnu kartonsku kutiju sa natpisom „POMAŽEMO DA IMAJU I ONI KOJI NEMAJU!“ iskažite humanost i donirajte za siromašne sugrađane neku od životnih namirnica.

Dodaj komentar