fbpx

Počinju radovi na izmeštanju česme sa zaječarskog skvera

Preporuka:

Za promovisanje Gitarijade u Užicu Zaječar plaća 4 miliona dinara

Za promovisanje koncerta "Promo Gitarijada" koji bi trebalo da bude organizovan u Užicu Grad Zaječar platiće skoro 4 miliona...

Gimnazijalci otputovali u Istanbul

Put Istanbula je juče, 18. februara krenula je grupa od 16 učenika, sa dve profesorke iz zaječarske Gimnazije. Oni...

Evropska unija donirala 16,5 miliona evra za razvoj Istočne Srbije

U okviru 42. Međunarodnog sajma turizma na štandu „Donjeg Podunavlja“ upriličena je svečanost dodele 16,5 miliona evra za projekat...
- Reklama -

Na mestu Novogodišnje jelke od svetiljki, koja godinama krasi zaječarski trg, ove godine naćiće se nova arterska česma. Izmeštanje stare česme sa Trga oslobođenja, dvadesetak metara prema fontani „Majka i dete“ otpočeće ovih dana, a na početak radova čekalo se iz birokratskih razloga.

Jedna ogromna birokratska procedura je završena pa se sada može pristupiti radovima na postavljanju nove česme, na rekonstrukciji arterskog bunara i povezivanju arterskog bunara sa novom česmom i sanaciji fontane „Majka i dete“, izjavio je za medije Aleksandar Marjanović, predsednik udruženja „ZA česme“ iz Zaječara.

“ Izmeštanje česme je neminovno, jer se arterski bunar sa kojeg će se napajati nova česma nalazi tačno ispod sadašnje česme na gradskom trgu.

 

Po propisima i zakonima Ministarstva za rudarstvo i energetiku iznad bunara ne sme da bude ni jedan objekat, kako bi u bilo koje doba moglo da se pristupi bunaru radi sanacije, čišćenja i slično“, kaže Marjanović.

Prema njegovim rečima, nova česma je dobrim delom urađena i u narednih desetak dana će stići u Zaječar.

„Česma je istih dimenzija kao i stara, što je bio i uslov Zavoda za zaštitu spomenika Niš. One je replika stare česme iz 1865. godine sa uklesanim godinama brojnih ratova.

Nova česma je samo izrađena od postojanijeg materijala, monolitnog belog mermera i teška je oko 10 tona“, kaže Marjanović.

Inače, novu česmu radi firma „Mančić enterijeri“, a vrednost celokupne investicije je oko 5 miliona dinara.

Prema ranijim najavama gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, prostor na Gradskom trgu će, nakon pomeranja česme, samo privremeno biti izbetoniran, do početka potpune rekonstrukcije gradskog trga koju najavljuje za 2022. godinu.

Podsećamo, stara česma neće biti sklanjana sa Trga dok nova ne bude izgrađena.

4 KOMENTARA

  1. Dolaze izbori i sada Zaječarci plaćaju razne gluposti u režiji ovih Česmaša . Kako ovog lika nije sramota da daje bilo kakve izjave posle postizborne prevare koju su priredili? Prevarant

  2. Apsolutno nepotrebno je preuredjivanja cesma u naselju ‘Kljuc 3’, duplo sporije ide voda, pa se brzo stvara guzva, zato bolje da se ostave ovakvih posla…

  3. Otkad su krenuli da ‘uredjuju’ cesme, sve sporije ili na nekim cesmama vise voda i ne tece. Ne dirajte vise bogatstvo ovog grada!!!

  4. sve su to ista …… a gde cemo da prolazimo na pijacu?pogledajte sta je masinerija..moramo da zaobilazimo…kakvi bre cesmasi!!!! dupeuvlakaci!!! a piju vodu iz vodovoda..političke podguzne muve!! otpad grada..slizali se sa ološem i lopovima..

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: