Društvo Izdvajamo

Planinari osvojili Rtanj 37. put

Foto: OPSD "Dragan Radosavljević" Zaječar

Više od 1 200 planinara iz Srbije i regiona učestvovalo je na tradicionalnom 37. Božićnom usponu na Rtanj.

„Božićni uspon na Rtanj“ je jedna od namjasovnijih akcija koja okuplja planinare iz cele Srbije i zemalja iz okruženja kojom se započinje planinarska godina. Organizator, zaječarsko Omladinsko planinarsko smučarsko društvo „Dragan Radosavljević“ ove akcije realizuje od 1983. godine.

Foto:OPSD „Dragan Radosavljević“Zaječar

„Organizatori su bili odlični domaćini akcije. Počevši od našeg dolaska i prihvatanja, voženja staze i bezbednosti na samoj stazi i na kraju do podele zahvalnica i tradcionalnog druženja. Nakon jutranjeg okupljanja kod motela “Balašević” krenuli smo u osvajanje timočke planine iz dva pravca. Oni koji su želeli da do vrha dođu severnom stranom pošli su iz kamenoloma Mirovo, a oni drugi sa juga iz naselja Rtanj. Obe staze skoro su podjednake dužine, oko 15 kilometara. Poslužilo nas je ovog puta i vreme, tako da je sve proteklo u najboljem redu“, istakli su učesnici uspona.

Rtanj je poznato stecište planinara, ljubitelja visine i prirode, pa se tako se na ovoj planini izvode brojne planinarske akcije, od onih republičkog karaktera, do pojedinačnih izleta planinara i planinarskih društava. Jedna od akcija koja ima poseban značaj jeste „Božični uspon na Rtanj“, koja se svake godine organizuje u januaru mesecu, već 37 godina uzastopno.

Foto: OPSD „Dragan Radosavljević“ Zaječar

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca. Pripada Karpatsko-balkanskim planinama, a najviši vrh je Šiljak (1565 m). Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.

Na vrhu Šiljak nalazi se od 1932. godine kapelica koja je danas u ruševinama, a postoji inicijativa da se ona obnovi. Legende o ovoj planini su brojne, počev od one da se sa nje vidi ušće Save u Dunav, preko blaga koje je u njoj sakriveno, vanzemaljaca koji je posećuju, pa sve do pozitivne energije kojom ona zrači.  Legenda kaže da se u utrobi ove planine kriju zlato i dragulji. Po predanju, ovde je živeo čarobnjak čiji je dvorac postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kome je čuvano ogromno blago. Ove priče su dovele do toga da su tragači za zlatom u nekoliko navrata dinamitom razrušili kapelicu posvećenu Svetom Đorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta.

2 komentara

Dodaj komentar