Društvo Izdvajamo

Pašalić u Zaječaru: Rešavanje divljih deponija i položaja osoba sa invaliditetom od velikog značaja

FOTO: zajecaronline.com

Regulisanje divljih deponija, pristupačnost određenim objektima građana sa invaliditetom, problemi oko kašnjenja radova u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, samo su neki od problema koji su predstavljeni zaštitniku građana Zoranu Pašaliću, prilikom njegove posete Zaječaru.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić sa saradnicima posetio je Zaječar u okviru kampanje „Dani ombudsmana“. Pašalić je razgovarao sa građanima i predstavnicima lokalne vlasti.

Tom prilikom, zaštitniku građana predočeni su mnogi problemi sa kojima se građani suočavaju. Između ostalog, na sastanku je bilo reči o regulisanju divljih deponija, pristupačnost određenim objektima građana sa invaliditetom, problemi oko kašnjenja radova u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, problemi imovinsko-prvnih zahteva, ekonomski i socijalni problemi.

Grad Zaječar je napravio prioritete u pogledu rešavanja problema, što je i predstavljeno Pašaliću na sastanku.

„Razgovarali smo o problemima koji muče građane u ovom trenutku i izvestili smo zaštitnika građana za sve one aktivnisti koje je Grad Zaječar preduzeo i sve one koje će tek da preduzme. Došlo se do zaključka šta je prioritet i kako će da se postupi“, rekla je Marina Milić, zamenik gradonačelnika Zaječara.

Razlozi za posetu Pašalića Zaječaru su ti što mnogi građani koji ne žive u Beogradu, često nisu u mogućnosti da pristupe instituciji Zaštitnika građana.

„Suština našeg dolaska je da se upoznamo sa lokalnim problemima i da saznamo šta je specifično za lokalnu zajednicu.

Regulisanje divljih deponija, pristupačnost određenim objektima građana sa invaliditetom,  kao i problemi oko kašnjenja radova u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ imaće prioritet u rešavanju“, istakao je Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

FOTO: zajecaronline.com

Na teritoriji grada Zaječara ima preko 40 divljih deponija, a to će se rešavati povećanjem broja zaposlenih koji će biti zaduženi za regulisanje deponija, kao i izgradnja centralne deponije.

„Što se divljih deponija tiče moramo da se upoznamo sa situacijom na terenu, na relaci mogućih izvršioca prekršaja, reakcija komunalne policije i na kraju reakcija Prekršajnog suda na koji način procesuira to“, dodao je Pašalić.

Problemi dece i građana sa invaliditetom

Jedan od problema koji se javlja u skoro svim lokalnim samoupravama jeste problem pristupačnosti osoba sa invaliditetom u određenim objektima.

„Pomoć deci i osobama sa invaliditetom i posebnim potrebama, jedan je od prioriteta delovanja institucije Zaštitnika građana. Problemi su pristupačnost objektima i lični pratioci.“

Učenici OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“ novu školsku godinu počeće u matičnoj školi

Kako je na sastanku istaknuto, zbog problema sa kašnjenjem radova u OŠ „Ljubica Radosavljević Nada“, učenici ove škole do sada su morali da nastavu pohađaju u srednjoškolskom centru. Zbog toga, mnogi roditelji su se žalili zaštitniku građana zbog ovog problema, jer deca putuju daleko od svog mesta stanovanja.

„Dobili smo uveravanja, da će nova školska godina početi u novoj zgradi. Taj problem koji traje godinu dana, neće biti prenesen u novu školsku godinu“, rekao je Pašalić.

FOTO: zajecaronline.com

Pašalić je dodao da oni koji poznaju rad zaštitnika građana, znaju vrlo dobro da se svaka obećanja prate do realizacije. Tom prilikom, ombudsman je ponovio da će se posete lokalnim samoupravama realizovati najmanje dva puta.

„Prva poseta je u vidu razgovara, a druga poseta biće da proverimo da li se počelo sa rešavanjem postojećih problema u lokalnoj zajednici“, poručio Pašalić.

Pašalić je takođe napomenuo da zaštitnik građana vodi brigu i o zaštiti novinara.

„Bavimo se zaštitom novinara u svakom smislu, od ekonomske zaštite, do zaštite od bilo kakavih pritisaka“, kaže ombudsman.

Zaštitnik građana podsetio je sve građane da on najmanje jednom mesečno lično sa njima razgovara u Beogradu, a da ostalim radnim danima to čine njegovi saradnici. Svi građani koji žele da iznesu probleme i pritužbe to mogu učiniti u ulici Deligradskoj broj 16, Beograd, svakog radnog dana od 9 do 16 časova. Takođe, na sajtu ombudsman.rs nalaze se kontakti na kojima mogu građani da se obrate ombudsmanu.

Zaječar je osmi grad od 13 gradova koje će zaštitnik građana posetiti u kampanji „Dani ombudsmana“. Naredni grad je Leskovac.

1 komentar

  • Baš smo tebe čekali da nam kažeš koji su problemi od velikog značaja jer mi koji ovde preživljavamo u Zaječaru to nismo znali.Došao je mudrac iz Beograda da nam to pojasni kada već neuspeva Marina Milić i ostali taksisti .

Dodaj komentar