fbpx
Najbolje iz Paraćina

Paraćin: U industrijskoj zoni „Zmič“ EU ulaže 300.000 evra

U industrijskoj zoni „Zmič“ u Paraćinu počeli su radovi na unapređenju poslovne infrastrukture kako bi se proširili kapaciteti ove zone i stvorili uslovi za privlačenje investicija. Do sada je u ovoj zoni parcele kupilo 17 preduzeća, a prema rečima predsednika opštine Paraćin Saše Paunovića već 2020. godine u pomenutoj zoni radiće oko 20 preduzeća koja će zapošljavati Paraćince, ali i ljude iz čitavog Pomoravlja.

Opština Paraćin će uz podršku Evropske unije od skoro 300.000 evra dodatno unaprediti poslovnu infrastrukturu u Industrijskoj zoni „Zmič“, proširiti njene kapacitete i tako poboljšati uslove poslovanja i stvoriti prilike za dolazak novih investitora.

Radovi koji obuhvataju izgradnju pristupnih saobraćajnica, kanalizacione mreže i ulične rasvete u novom delu zone počeli su u ponedeljak,18. jujna i omogućiće otvaranje novog bloka parcela, najavio je predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Prema njegovim rečima time će se odgovoriti na izražene potrebe investitora da prošire postojeće kapacitete ili izgrade nove proizvodno-poslovne objekte u zoni

„Trenutno je 17 preduzeća kupilo parcele u zoni, a deset objekata je izgrađeno ili u izgradnji.

Očekujemo da već naredne godine u industrijskoj zoni radi oko 20 preduzeća koja će zapošljavati ljude što je važno za Paraćin ali i celo Pomoravlje, jer je lokacija zone takva da posao mogu da dobiju i stanovnici Ćuprije i Jagodine“, rekao je Paunović prilikom obilaska zone „Zmič“.

Prema njegovim rečima, opština odgovara na potrebe investitora jer velika preduzeća u skladu sa zakonskim okvirom zemljište mogu da dobiju bez naknade, dok se za manja preduzeća parcele izdaju po povoljnim cenama.

“Izgradnja objekata se lako započinje zahvaljujući efikasnosti lokalne administracije u izdavanju potrebnih dozvola.

Infrastrukturno opremanje zone je od posebne važnosti i za preduzetnike i mala i srednja preduzeća koja nemaju sopstvene lokacije za izgradnju. Oni će sada moći da kupe parcele i da brzo započnu sa poslovanjem”, kaže Paunović.

On je dodao da mala i srednja preduzeća doprinose investicionom bumu na teritoriji opštine gde posluju na više od 70.000 metara kvadratnih proizvodnog i poslovnog prostora i zapošljavaju značajan broj ljudi. Paunović je najavio i da će opština u fazama graditi i industrijski park u zoni „Zmič“ pod komercijalnim uslovima.

“Za to smo dobili saglasnost od države, dok je švedska firma „Rimaster“ već počela da radi u Paraćinu i u narednom periodu treba da zaposli oko 1000 ljudi”, istakao je Paunović.

Pogledajte izjavu Saše Paunovića:

Olivera Kostić, menadžerka programa EU PRO je navela da je Paraćin jedna od devet lokalnih samouprava u kojima se uz podršku Evropske unije realizuju projekti unapređenja poslovne infrastrukture sa ciljem da se poboljša poslovno okruženje i privuku investicije.

„U opštini Paraćin se, kroz EU PRO program, realizuju projekti u vrednosti od oko 630.000 evra, te pored unapređenja poslovne infrastrukture u industrijskoj zoni, EU podržava unapređenje geografskog informacionog sistema, ali i lokalne preduzetnike da poboljšaju svoju konkurentnost i poslovanje“, dodala je menadžerka programa EU PRO, ističući značaj projekta čija je realizacija danas počela u Paraćinu a koji za rezultat treba da ima otvaranje oko 300 novih radnih mesta.

Olivera Kostić je podsetila da EU preko programa pomaže društveno-ekonomski razvoj zemlje sa ukupno 25 miliona evra, dok se sva sredstva plasiraju putem javnih poziva, te da je u velikoj konkurenciji od 99 lokalnih samouprava opština Paraćin sa dobrim predlozima projekata dobila značajna sredstva.

” Za povećanje konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u Paraćinu kroz EU PRO projekat do sada je uloženo 630.000  evra.Pored ove industrijske zone podržali smo i unapređenje izgradnje Geografsko-informacionog sistema.

Ujedno pružamo podršku i lokalnim privrednicima da unaprede svojuj konkurentnost i poslovanje.

Drago nam je da se ovaj projekat uveliko koristi u Paraćinu, a mićemopo završetku građevinskih radova ponovo doći u Paraćin kako bismo se uverili u rezultate projekta i otvaranje novih radnihmesta”, rekla je Kostić.

Radove, čiji je rok za izvođenje 90 dana, će izvesti grupa koju zastupa „Putotehna“ iz Paraćina, izabrana u postupku javne nabavke koji je sprovela opština Paraćin.

Pogledajte izjavu Olivere Kostić:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Najbolje iz Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

Dodaj komentar