fbpx

PARAĆIN: Bezbednost dece tiče se svih nas (VIDEO)

Preporuka:

Zatvaraju se Popova plaža i Vanjin jaz: Kretanje Kraljevicom ograničeno

Zatvaranje izletišta Popova plaža i Vanjin jaz, kao i zabrana korišćenja svih javnih površina, parkova i dečijih igrališta za...

Zaječarski pčelari donirali med i propolis Crvenom krstu za najugroženije

Društvo pčelara "Timok" u Zaječaru, na inicijativu Saveza pčelarskih organizacija Srbije, u prethodnih nekoliko dana na teritoriji grada sprovelo...

„Kapija Bora“ na licitaciji, Rakita se pominje kao kupac

Grad Bor raspisao je Oglas za javno nadmetanje dela objekta "Kapija Bora" površine 1.808,90 m2 po početnom iznosu od...
- Reklama -

Bezbednost dece je odgovornost svakog ministarstva, svake institucije, ali i svakog od nas, zato svi zajedno moramo da radimo na tome da naši najmlađi odrastaju sigurno i bezbrižno, poručio je lekar paraćinske Hitne pomoći, doktor Ivan Božinović.

U saradnji sa članovima Udruženja „Srpsko društvo za vanredne situacije“ koje inače i predvodi, ovaj humani paraćinac edukuje najmlađe sugrađane kako da se ponašaju u vanrednim situacijama poput požara, poplave ili zemljotresa, ali se i trudi da okruženje u kome deca borave kao i ulice kojima koračaju učini bezbednijim i sigurnijim.

doktor Ivan Božinović

„Učiti dete kako da se u različitim situacijama ponaša mora biti naš prevshodni cilj.

Kroz nekoliko različitih projekata Udruženje „Srpsko društvo za vanredne situacije“ edukovalo je decu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta sa teritorije Paraćina kako da se ponašaju na putu od kuće do škole ali i kako da reaguju u slučaju požara, poplave ili zemljotresa“, poručio je Božinović.

Zahvaljujući projektu „Bezbednost dece na putu od kuće do škole“ u Paraćinu je sprovedeno istraživanje koliki broj vozila dnevno prolazi u zonama škole, obeleženi su pešački prelazi, postavljena saobraćajna signalizacija, sređeni brojni trotoari.

U nekoliko paraćinskih škola sproveden je i projekat „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“ koji je finansirala Evropska unija.

“ Izabrali smo jednu osnovnu i jednu srednju školu u Paraćinu gde smo edukovali decu svih razreda. Oni su naučili kako treba da se ponašaju u vanrednim situacijama, kako da ukažu prvu pomoć i na kraju smo sa njima sve to vežbali u realnim uslovima.

Deca nisu znala kada će biti vežba, jedino što su znali je da moraju da prate učenika koji ima određeni marker na sebi i da rade to što im on kaže.

Uspeli smo sa divnim zavesama,  zvučnim signalima i sirenama da ih navedemo da ispune određene zadatke.

I uspeli smo da školu kompletno ispraznimo za minut i 10 sekundi, a dve srednje škole Ekonomsku i Mašinsku za minut i 40 sekundi.

Pokušaćemo da ponovo pokrenemo projekat i dobijemo određenu opremu da ponovo edukujemo decu, a moja je želja da te vežbe budu izvođene jednom mesečno u svim školama“, istakao je Božinović.

I paraćinski maturanti koji su položili ili tek treba da polažu vozački ispit učestvovali su u projektu, gde im je uz pomoć „pijanih naočara“ simulirano stanje čoveka u alkoholisanom stanju.

Pomenuti projekti u Paraćinu zahvaljujujći nekolicini humanih ljujdi sprovode se već 4 godine zaredom.

Pogledajte razgovor sa dr Ivanom Božinovićem na temu bezbednosti dece:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: