Glas Paraćina

PARAĆIN: Bezbednost dece tiče se svih nas (VIDEO)

Bezbednost dece je odgovornost svakog ministarstva, svake institucije, ali i svakog od nas, zato svi zajedno moramo da radimo na tome da naši najmlađi odrastaju sigurno i bezbrižno, poručio je lekar paraćinske Hitne pomoći, doktor Ivan Božinović.

U saradnji sa članovima Udruženja „Srpsko društvo za vanredne situacije“ koje inače i predvodi, ovaj humani paraćinac edukuje najmlađe sugrađane kako da se ponašaju u vanrednim situacijama poput požara, poplave ili zemljotresa, ali se i trudi da okruženje u kome deca borave kao i ulice kojima koračaju učini bezbednijim i sigurnijim.

doktor Ivan Božinović

“Učiti dete kako da se u različitim situacijama ponaša mora biti naš prevshodni cilj.

Kroz nekoliko različitih projekata Udruženje „Srpsko društvo za vanredne situacije“ edukovalo je decu osnovnog i srednjoškolskog uzrasta sa teritorije Paraćina kako da se ponašaju na putu od kuće do škole ali i kako da reaguju u slučaju požara, poplave ili zemljotresa”, poručio je Božinović.

Zahvaljujući projektu “Bezbednost dece na putu od kuće do škole” u Paraćinu je sprovedeno istraživanje koliki broj vozila dnevno prolazi u zonama škole, obeleženi su pešački prelazi, postavljena saobraćajna signalizacija, sređeni brojni trotoari.

U nekoliko paraćinskih škola sproveden je i projekat “Bezbednost dece u vanrednim situacijama” koji je finansirala Evropska unija.

” Izabrali smo jednu osnovnu i jednu srednju školu u Paraćinu gde smo edukovali decu svih razreda. Oni su naučili kako treba da se ponašaju u vanrednim situacijama, kako da ukažu prvu pomoć i na kraju smo sa njima sve to vežbali u realnim uslovima.

Deca nisu znala kada će biti vežba, jedino što su znali je da moraju da prate učenika koji ima određeni marker na sebi i da rade to što im on kaže.

Uspeli smo sa divnim zavesama,  zvučnim signalima i sirenama da ih navedemo da ispune određene zadatke.

I uspeli smo da školu kompletno ispraznimo za minut i 10 sekundi, a dve srednje škole Ekonomsku i Mašinsku za minut i 40 sekundi.

Pokušaćemo da ponovo pokrenemo projekat i dobijemo određenu opremu da ponovo edukujemo decu, a moja je želja da te vežbe budu izvođene jednom mesečno u svim školama”, istakao je Božinović.

I paraćinski maturanti koji su položili ili tek treba da polažu vozački ispit učestvovali su u projektu, gde im je uz pomoć “pijanih naočara” simulirano stanje čoveka u alkoholisanom stanju.

Pomenuti projekti u Paraćinu zahvaljujujći nekolicini humanih ljujdi sprovode se već 4 godine zaredom.

Pogledajte razgovor sa dr Ivanom Božinovićem na temu bezbednosti dece:

Napomena: Ovaj medijski sadržaj realizuje se u okviru projekta „Glas Paraćina“ koji je sufinansiran sredstvima iz budžeta opštine Paraćin. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Dodaj komentar