fbpx
Društvo Izdvajamo

Osmaci zaječarske škole „Desanka Maksimović“ izveli performans „STOP – MOŽE I DRUGAČIJE“

Performans „STOP – MOŽE I DRUGAČIJE“ koji su izveli učenici  osmog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara izazvao je veliko interesovanje publike. Kako kažu organizatori iz Udruženja „Rime“, na ovaj način su želelii da skrenu pažnju na nasilje i diskriminaciju kojoj su izložene žene i devojke sa invaliditetom.

„Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ je u saradnji sa udruženjem Rime u sklopu obeležavanja manifestacije „NEDELJA ŽENA SA INVALIDITETOM“pripremila ovaj performans.

Performans pod nazivom STOP – MOŽE I DRUGAČIJE , skreće pažnju na nasilje i diskriminaciju kojoj su izložene žene sa invaliditetom, ali i sve druge ranjive grupe, posebno mladi koji tek stupaju u partnerske odnose. Performans su izveli učenici osmog razreda Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Zaječara.

Materijal za scenario u vidu dijaloga i opisa problema nasilja u partnerskim odnosima starijih osnovaca dobijen je tokom radionica koje je sa učenicima Osnovnih škola „Desanka Maksimović“ i Hajduk Veljko“ realizovala Jelena Cekić, psiholog u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ Zaječar i članica Udruženja građana „Rime“.

„Performansu su prethodile radionice, gde smo mi od dece dobili materijal za celu priču tako što smo od njih saznali za probleme koji ih tište u partnerskim odnosima u koje stupaju mladi. Ovo je jedan od načina da dopremo do njih, da nas čuju i shvate da manipulaciji nije mesto u emocionalnim vezama. Na ovoj temi ćemo još raditi, jer je veoma bitna. Pre svega kao prevencija nasilja i svih ostalih neželjenih oblika ponašanja, jer nasilje nije samo fizičko već i ono koje je manje vidljivo emocionalno koje boli na duže staze,“ naglasila je Cekić.

Nakon performansa Jelena Cekić se sa malim glumcima igrala.

„Učenici nisu znali o kakvoj se igrici radi. Cilj je bio da publika i oni shvate da se sa ljudima ne manipuliše, jer to ima svoje posledice. A te posledice su pre svega njihova osećanja. Drugačije su se osećali oni koji su tokom ove igrice dobili pesnicu ili nešto drugo, a mnogo bolje i pozitivnije oni koji su dobili poljubac“.

Scenario za ovaj performans uradio je Stevan Jovanović nastavnik srpskog jezika u Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“.

„Ideja je potekla od Jelene kada smo se sreli sasvim slučajno u knjižari kada mi je predložila da napravimo nešto vezano za muško – ženske odnose, ali mlađih osoba koji imaju 14,15 godina. Interesantno je što sve što je unutar predstave je ono što se njima svakodnevno događa i na osnovu tih radionica mi smo izvlačili najbitnije replike i onda su i oni sami pisali i predstava je ustvari zajednički projekat. Posle je meni s jedne strane bila uživancija, a s druge muka da sve to uklopim, jer je mnogo pokreta, a morali su osim što  izgovaraju tekst i da se kreću i da scenu upoznaju i da igraju gotovo žmureći“,rekao je Jovanović.

Kako je  naglasio Stevan Jovanović, profesor srpskog jezika i scenarista ove predstave, „Crno beli svet smo na kraju pokušali da spojimo i da nekako stanemo na rep toj manipulaciji“.

Prema rečima Jelene Cekić psihologa u Osnovnoj školi „Hajduk Veljko“ i članica Udruženja građana „Rime“, „Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ je u saradnji sa udruženjem Rime u sklopu obeležavanja manifestacije „NEDELJA ŽENA SA INVALIDITETOM“pripremila ovaj performans. Izvođenje je finansijski podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

„Predstava je napjpre namenjena učenicima sedmog, osmog razreda ali i srednjoškolcima i svima koji se interesuju za ovu temu“.

Predstava je izvedena u sredu 20. novembra u sali Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru.

Ovu manifestaciju je Savez organizacija „Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ uspostavila 2013. godine. Od tada se obelezava svake godine u ovom periodu. 

„Mreža …IZ KRUGA – Srbije“ je savez organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom. Udruženje građana „Rime“ iz Zaječara je članica „Mreže“od 2017.godine.

Dodaj komentar