fbpx

Orezane grane u zaječarskim ulicama nedeljama niko ne pokuplja sa trotoara

Preporuka:

Da sećanja ne izblede: U Zaječaru obeležen Dan vojnih veterana (FOTO)

Povodom Dana veterana svih oslobodilačkih ratova koji je danas obeležen i u Zaječaru delegаcije grаdа, Vojske Srbije, borаčkih orgаnizаcijа...

Izložba slika Danijele Lilić u zaječarskom muzeju

U galeriji Narodnog muzeja u Zaječaru otvorena je samostalna izložba slika Danijele Lilić, umetnice iz Zaječara pod nazivom "WHY...

Danas je Vavedenje Presvete Bogorodice

Vavedenje Bogorodice je praznik koji pravoslavni vernici u Srbiji slave 4. decembra. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Vavedenje je...
- Reklama -

Problem sa visokim krošnjama drveća čije su grane upletene u žice od bandera imaju meštani mnogih zaječarskih ulica. Posle brojnih poziva radnici Elektrodistribucije napokon su izašli na teren kako bi takve krošnje i orezali. Međutim, problem nastaje kada gomila granja nedeljama biva ostavljena na sted trotoara, zbog čega su prolaznici prinuđeni da koračaju po kolovozu, ugrožavajući time sopstvenu bezbednost.

Zakonom o energetici zabranjeno je zasađivanje drveća i drugog rastinja na zemljištu iznad, ispod ili na nepropisnoj udaljenosti od elektroenergetskog objekta. Međutim, kako taj zakon važi od avgusta 2011. godine, brojno drveće posađeno i pre više decenija danas ugrožava električne vodove u brojnim zaječarskim ulicama.

Meštani Čegarske ulice u Zaječaru problem sa visokim krošnjama drveta godinama muče. Grane upletene u žice od bandera, pa kada dune vetar kidaju žice, a prilikom kiše dolazi i do varničenja. Nakon brojnih poziva, radnici Elektrodistribucije krajem februara napokon su došli da grane i orežu, ali su prilikom orezivanja gomilu grana ostavili na sred trotoara.

Kako je trotor i sa druge strane puta još pre nekoliko godina zatrpan i od tada neupotrebljiv, građani ali i deca koja ovuda prolaze prinuđeni su da koračaju po kolovozu, ugrožavajući time sopstvenu bezbednost.

“ Nekoliko godina unazad ukazivali smo na problem koji imamo sa ovim visokim krošnjama.

Svaki put kada bi radnici gradskih komunalnih preduzeća došli da orezuju drveće, orezali bi ga samo delimično, ostavljajući visoke grane i dalje na stablu. Njihovo obrazloženje je bilo da taj deo posla nije u njihovoj nadležnosti“, ističe Mirjana iz Čegarske ulice.

Nakon saznanja da je za orezivanje takvih stabala nadležna zaječarska Elektrodistribucija, upućen je poziv i radnici su krajem februara izašli na teren. Međutim, nakon orezivanja gomila granja ostavljena je na sred trotoara ispred gotovo svake kuće u pomenutoj ulici, onemogućavajući prolaznicima da se normalno kreću.

“ Pre nekoliko godina, možda čak i desetak, ovaj drugi trotoar raskopan je zbog sprovođenja nekih kablova do obližnjeg trafoa. Međutim, usled nedostatka para, zemlja je samo tako nabacana, i od tada taj deo trotoara je neupotrebljiv, odnosno ne postoji.

Sada nam je već nekoliko nedelja zbog ovih bačenih grana onemogućeno da se krećemo ni ovim drugim trotoarom. Pa jedino što nam preostaje je da hodamo po ulici“, zabrinuto su konstatovali žitelji Čegarske.

Ko je nadležan za uklanjanje granja?

Prema aktuelnom zakonu o komunalnom uređenju lokalnih samouprava u slučaju kada radnici javnih preduzeća orezuju zelenilo i drveće dužni su da isto sami i uklone.

Tako su prema rečima Nenada Živkovića, šefa Odseka komunalne policije u Zaječaru radnici zaječarske „Elekrodistribucije“ bili dužni da odmah nakon orezivanja drveća, grane i uklone.

“ Komunalna policija će izaći na teren i naložiti „Elektrodistribuciji“ da pomenute grane i uklone“, istakao je Živković za portal „Zaječar online“.

U zaječarskoj Elektrodistribuciji kažu da nakon orezivanja drveća grane i uklanjaju, međutim, kako ističu, dešava se da ponekad bude načinjen i neki propust.

Ilija Nikolov iz pomenutog preduzeća potvrdio nam je u telefonskom razgovoru da će problem oko ostavljenih grana u Čegarskoj ulici biti što hitnije rešen.

Podsećamo, o sličnom problemu izveštavali smo nedavno, kada je posečeno granje mesecima stajalo na dečijem igralištu iza Higijenskog zavoda u Zaječaru.

Orezano drveće , ostavljene grane – februar 2019. godine , igralište iza Higijenskog zavoda u Zaječaru

Za tadašnje orezivanje nadležne su bile ekipe JKP“ Higijena“ Zaječar, ali je nakon apela našeg portala igralište kompletno očišćeno i privedeno nameni.

Ukoliko i vi imate neki komunalni problem, javite nam se porukom u inbox.

- Reklama -

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Oblačno vreme u Zaječaru

U Srbiji je danas umereno do potpuno oblačno vreme, ponegde sa slabom, kratkotrajnom kišom. Vetar slab i promenljiv, jutarnja temperatura od 1 do 6 stepeni,...

Rukometaši Zaječara 1949 gostuju u Knjaževcu

Za vikend koji dolazi biće odirano 10. kolo rukometne Prve lige "Istok", u kome će zaječarski rukometaši igrati protiv ekipe Knjaza 1957 na gostujućem...

Noć knjige u Zaječaru

"Noć knjige" je jedna od omiljenih manifestacija svih koji vole knjigu i čitanje. U knjižari "Kaligraf" u Zaječaru  biće održana narednog petka, 13. decembra. U...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: