Lekari Urološke službe Zdravstvenog centra Zaječar do pre par dana pregledavali su pacijente sa benignim, ali i malignim oboljenjima bubrega na ultrazvučnom aparatu starom oko 12 godina.

Međutim, zahvaljujući realizaciji projekta pod nazivom „Skrinig malignih bolesti urogenitalnog sistema“ za koji je odeljenje konkurisalo kod Ministarstva zdravlja pomenuta služba dobila je novi ultrazvučni aparat koji će se koristiti za dijagnosiku i terapiju uroloških problema pacijenata.

Doktor Vladan Radojević, načelnik Odeljenja urologije istakao da je na odeljenju postojao aparat koji je bio starije generacije i da se ne može uporediti sa aparatom kojim sada raspolažu.

„Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, a na osnovu realizacije projekta „Skrininga malignih bolesti urogenitilnog sistema“ kupljen je ultrazvučni aparat novije generacije, koji će nam omogućiti brže i lakše sprovođenje dijagnostičko-terapijskih procedura, a našim pacijentima će ova metoda od sada biti dostupnija.

Tako će biti rasterećen i rad drugih službi Zdravstvenog centra, a biće i manji broj pacijenata koji su do sada bili upućeni u višu zdravstvenu, tercijalnu ustanovu, radi obavljanja ovih procedura.

Ranije smo za perkutane drenaže bubrega, starije ljude morali da šaljemo u Niš, Beograd. Sada to možemo samostalno da lečimo“, istakao je doktor Radojević.

Odeljenje urologije u Zdravstvenom centru Zaječar postoji od 1974. godine.

Sa 20 bolesničkih postelja beleži preko 800 hospitalizacija godišnje, sa prosekom lečenja od nedelju dana.

U okviru urološke delatnosti godišnje se obavi oko 300 operacija i manjih hirurških intervencija, a specijalističko-konsultativna ambulanta godišnje realizuje preko 10 000 ambulantnih pregleda.

 

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here