Servisne informacije

Novi toplotni talas, visoke temperature i velike vrućine narednih dana

qrf
POGLEDAJTE PODKAST 'PRIČE U NAMA'

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo, vetar slab i umeren, severni.Najniža temperatura od 11 do 21, a najviša od 34 do 38 stepeni, saopštio je RHMZ RS.

U Zaječaru vedro i sunčano uz umeren vetar, zapadnog pravca. Jutarnja temperatura 18, maksimalna dnevna do 37 stepeni. Nastavlja se period sunčanog i veoma toplog vremena i u petak, temperature tropske. Najniža temperatura 18, najviša oko 39 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod proteklih dana upozorava i najavljuje novi toplotni talas, visoke temperature i velike vrućine narednih dana. Sada je, upozorenje i biometeorološku prognozu izdao i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Novi toplotni talas očekuje se sve do 27. jula, a kako Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ navodi u svojoj biometeorološkoj prognozi, maksimalne dnevne temperature od 21. jula biće u domenu opasne pojave.

Ovo se posebno odnosi na sever i na jug naše zemlje, a pogotovo će biti opasno u dva grada.
– Sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti. Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala u narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na severu i pojedinim delovima zapadne i centralne Srbije u poslednjoj dekadi jula. Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha će u peridu od 23. do 26. jula biti u kategoriji veoma opasne pojave na teritoriji grada Beograda, na severu zemlje, kao i na području pomoravskog, mačvanskog, šumadijskog i podunavskog okruga. Od 21. jula maksimalne dnevne temperature vazduha biće u domenu opasne pojave, na severu, kao i na jugu zemlje. U ovom domenu, očekuju se maksimalne dnevne temperatrure vazduha od 24. jula na području nišavskog, jablaničkog i prizrenskog okruga – navodi se na sajtu Institutu „Batut“.

Od 21. do 23. jula maksimalne dnevne temperature vazduha biti u domenu opasne pojave, na severu, kao i na jugu zemlje. U objavljenoj „Batutovoj“ tabeli, najopasnije vreme po zdravlje biće 21. i 22. jula. Tada preovladava narandžast boja, što znači da je pojava opasna, a 22. jula u dva grada – odnosno u Vršcu i Negotinu, biće crveni alarm odnosno veoma opasna pojava.

Po ovoj tabeli, maksimalna temperatura u ova dva grada biće u hladu 38 stepeni. Tabelu upozorenja „Batut“ je podelio u 4 boje – zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Sve dok se tabela zeleni, vreme je bezbedno po zdravlje.

Ako su polja na tabeli žuta, znači da je u pitanju potencijalno opasna pojava. Narandžasta boja predstavlja opasni vremenski uslovi, dok je crveno upozorenje za veoma opasne vremenske uslove.

Biometerološka prognoza

Očekuje se relativno povoljan uticaj biometeoroloških prilika na hronične bolesnike. Posebna opreznost savetuje se osobama sa srčanim tegobama. Malaksalost i neraspoloženje su mogući kao meteoropatske reakcije. Zbog visokog indeksa UV zračenja, savetuje se upotreba adekvatne zaštite. Svim učesnicima u saobraćaju savetuje se dodatna pažnja, saopštava RHMZ RS.

 

Dodaj komentar