Kultura

Momčilo Moša Radenković – Živa legenda Zaječara

foto: naslovi.net

Malo koja grupa iz provincije može da se pohvali da je u nekadašnjoj Jugoslaviji njihov hit bio na prvom mestu Top liste hitova. Malo koji grad može da se pohvali sa toliko mnogo muzičara, grupa, legendi, kao što to može Zaječar. Jedna od legendarnih grupa Zaječara je grupa „Zlatni Prsti“ sa gitaristom i pevačem Momčilom Mošom Radenkovićem na čelu.

Momčilo Moša Radenković je pevač, gitarista i kompozitor legendarne grupe „Zlatni prsti“ iz Zaječara, uz čiju su pesmu „Zbogom ostaj mila moja“ mnoge generacije patile za prvim ljubavima. Ova pesma je jedna od mnogih veličanstvenih pesama koje nam je Moša podario.

Pored njega prvu “svirku” u Zaječaru organizovali su njegov brat Slobodan Radenković i Dragan Trajković koji su činili bend “Zlatni prsti”. „Zlatni prsti“ su takođe i osnivači Gitarijade.

– Prvih nekoliko svirki je bilo u Domu JNA. Bila je to velika sala koja je primala oko 700 ljudi. I bio je zimski raspust. Tada se sviralo subotom i nedeljom jer se tada samo i izlazilo. Mi smo hteli da napravimo još jedno dešavanje u Domu JNA. Tako je nastala prva Gitarijada – objašnjava Moša.

Moša poseduje mnoge kvalitete, muzika je samo jedan od tih kvaliteta. Njegovi hitovi se i dan danas slušaju i pevuše, a on penzionerske dane provodi uz muziku, zato što njemu nikada inspiracija ne manjka.

https://youtu.be/6Za8eZboPZs

 

2 komentara

  • Svaka cast Mosi ali prve svirke sa njim je radio bubnjar Branislav Blazic ili ti Bane kengur u starom domu omladine a posle u domu omladine na kraljevici.U periodu odsustva Banetovog zbog skole Trajko je svirao sa prstima do njegovog povratka kada je Bane nastavio da svira sa njima i u tom periodu su nastale pesme moja mila,o draga,zbogom ostaj mila moja,stara kuca i jos mnogo drugih koje su kasnije snimljene ali u drugoj postavi sa Trajkom za bubnjevima.Tako da je Bane svirao sa njima do 1975 kada su prvi put bili na festivalu u Subotici sa Ankicom koja je jedno vreme pevala sa njima i to sa pesmom Pevam ti poslednji put.Krajem te godine Bane napusta Prste i prelazi u orkestar Radio Zajecara.Znaci Bane je bio sa njima u vremenu najveceg uspona i rada kada su se i stvarali Zlatni prsti.To ne treba vise ignorisati jer lako je nastaviti nesto sto je neko stvarao i zajedno sa ostalima doveo do nivoa da ta grupa i danas ima svoje zaljubljenike u njihovu muziku.Tek toliko da se zna.

Dodaj komentar