fbpx
Kultura

Mjuziklom “Cigani lete u nebo” obeležen Dan zaječarskog pozorišta (FOTO)

Mjuzikl “Cigani lete u nebo”, u režiji Desimira Stanojevića i  izvođenju ansambla Narodnog pozorišta Niš toliko je sinoć oduševio probirljivu  zaječarsku publiku da ga je nagradila ovacijama i gromoglasnim aplauzom, a aplaudirala je i tokom njegovog trajanja.

Mjuzikl je odigran povodom Dana zaječarskog pozorišta , u znak sećanja na prvu predstavu  izvedenu 2.februara 1947 godine.

Tokom 72 godine postojanja profesionalnog pozorišta izvedene su 432 premijere , a ovo je prvi mjuzikl koji  je izveden u Zaječaru.

Za reditelja  Desimira Stanojevića  njegovo izvođenje u zaječarskom pozorištu predstavlja neki vid premijere, jer je prvi put odigran van matične scene u Nišu.

Romantična ljubavna priča o ljubavi  Rade i Zobara , o čergama u kojima nema poniznih i slabih Cigana i gde ljudi vole život, pesmu i igru, upotpunjena tradicionalnom ruskom ciganskom muzikom nastala je u saradnji Desimira i njegove supruge  Nade Stanojević po motivima pripovetke Maksima Gorkog ,,Makar Čudra”

,,U planu je da  zaječarsko pozorište pripremi svoj mjuzikl koji bi režirao Desimir Stanojević , sa našim glumcima ali i sa gostima i da napravimo kvalitativan pomak u repertoaru “ kaže Vladimir Đuričić , direktor  Narodnog pozorišta Timočke Krajine- Centra za kulturu “Zoran Radmilović.

Povodom dana zaječarskog teatra uručene su jubilarne nagrade zaposlenima za 10, 20 i 35 godina rada.Ovogodišnji dobitnici su Vujadin Milošević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Gorica Ilić, Mirko Stokić, Miloš Petković i Ljubinka Lukić.

Dodaj komentar