fbpx
PR tekstovi

List Danas pokreće Klub čitalaca

Dnevni list Danas, u okviru crowdfunding kampanje, a povodom 22. rođendana, pokreće zajednicu svojih vernih čitalaca – Klub čitalaca Danasa, kroz koji će svi moći da podrže rad Danasa dugoročno i na taj način pomognu redakciji da ostane nezavisna od političkih i ekonomskih centara moći.

Saopštenje „Danas-a“ vam prenosimo u celosti:

U situaciji u kojoj imamo nesređene tržišne prilike, političke pritiske i smanjeni broj prihoda od oglasa, a zbog čega smo prinuđeni već neko vreme da se štampamo na smanjenom broju stranu, odlučili smo da se ubuduće na prvom mestu oslonimo na naše čitaoce.

Poslednjih nekoliko godina intenzivno razvijamo i naše onlajn izdanje koje je u kratkom roku postiglo značajne rezultate i beležemi konstantan trend rasta poseta, ali da bismo nastavili da se razvijamo u skladu sa novim tehnologijama i bili održivi nedostaje nam sredstava.

Na portalu www.danas.rs omogućili smo sistem za elektronsko plaćenje karticama, iz zemlje i inostranstva, tako da će svi koji podržavaju naš rad moći da u tri klika uplate kratkoročne donacije, pretplate se na PDF ili štampano izdanje lista ili učlane u naš Klub čitalaca (klub.danas.rs).

Klub čitalaca Danasa će podrazumevati da svako ko se učlani dobije člansku kartu, PDF format štampanog izdanja na mejl veče pre nego što se novine pojave na kioscima i brojne popuste u restoranima, pozorištima, bioskopima, knjižarama, turističkim agencijama, Car Go i slično koji će se vremenom stalno dopunjavati.

Članarina će mesećno iznositi 990 dinara, a sistem koji ćemo uvesti na sajtu imaće opcije da se prijavi po više meseci ili godinu dana, te će se članu/pretplatniku automatski skidati sa kartice svakog meseca taj iznos.

Budući da mediji danas opstaju pretežno zahvaljujući oglašivačima, nezavisno novinarstvo može biti ugroženo njihovim interesima, a  pravo građana na tačnu, objektivnu, pravovremenu i potpunu informaciju može biti dovedeno u pitanje. Ideja je zato da ovo bude jedan od redovnih izvora finansiranja Danasa u bliskoj budućnosti, kako ne bismo morali da zavisimo od oglašivača i projekata.

Crowdfunding je alternativni način prikupljanja sredstava zasnovan na volji pojedinaca i malih i velikih preduzeća da direktno pomognu opstanku ili razvoju onoga što smatraju bitnim, a poslednjih godina pribegli su mu i neki od najuglednijih svetskih medija, poput Njujork tajmsa, Gardijana ili Vašington posta.

Iz ovog razloga, mediji bi trebalo da zavise isključivo od onih zbog kojih postoje – svoje publike – a Danas je, tokom 22 godine postojanja, često u veoma teškim uslovima, dokazao da ima publiku koja mu veruje i zbog čije je podrške opstao do danas.

Klub čitalaca Danasa javno je za sada podržao i niz javnih ličnosti među kojima su glumci Milan Lane Gutović, Gorica Popović, Nikola Đuričko, rediteljka Tanja Mandić Rigonat, muzičari Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Milan Stanković – Sevdah Baby, Maja Cvetković (E Play), novinarka Danica Vučenić, satiričar Zoran Kesić, voditelji Darko Mitrović i Igor Brakus, reditelj Stevan Filipović, vaterpolista Živko Gocić, upravnica Šabačkog pozorišta Minja Bogavac, a očekujemo da će ta podrška i dalje spontano rasti.

Postanite član Kluba čitalaca Danasa i time podržite nezavisno i objektivno novinarstvo.

Dodaj komentar