Neke sjajne priče

Jednom ćeš znati da si bio u pravu. Jednom, ne sada.

Prerano je. I svi ovi što ti se sada smeju pružiće ti ruku, ili će bar zazirati u stranu, a tebi će biti tako svejedno.

Kažem jednom, ne sada…

Jednom će ti se vratiti sva nadanja i lutanja i znaćeš da je trebalo tako. Smejaćeš se svim bolestima koje si preležao, svim uvredama, svemu…

Jednom, kada patnja prestane da bude patnja i pretvori se u slobodu. Jednom, kada suze prestanu da budu suze i pretvore se u okean koji si morao da preplivaš da bi bio tu gde jesi. Jednom, kada oči prestanu da budu oči i pretvore se u veliko igralište gde je svako dobrodošao.

Jednom kad neprijatelji postanu tako nevažni…

Jednom kad ove reči postanu tako nevažne…

Jednom ćeš znati da je vredelo boriti se za Sanju, Jelenu, Branku. Znaćeš da je vredelo vraćati se i odlaziti svaki put. Znaćeš da su vredele sve one suze, neprospavane noći, nemiri.

Znaćeš da vredi sve ono za čim sada patiš i lomiš se. Znaćeš da ništa nije uzalud, kao ni ono tvoje «uzalud» koje stalno izgovaraš. Znaćeš da niko ne može da napiše tvoje pesme osim tebe. Kao ni da stvori tvoju decu.

Niko, samo ti.

Jednom ćeš znati da je trebalo tako, tuda, baš tim putem, pa i glavom o zid. Znaćeš da je vredelo što si vozio u kontra smeru, naspram svih. Znaćeš, kada vidiš kolonu promašenih kako povijeno grabi u pogrešnom smeru. Znaćeš, kada vidiš kakav si i sam mogao da budeš. Znaćeš tada, a i mnogo godina posle.

Jednom ćeš znati da si uradio nešto, pomogao nekome i učinio svet, bar ovaj oko sebe, malo boljim mestom. A šta su uradili oni? Postavljali nogu, vređali, unižavali sve vredno. Oni koji samo mogu i da budu oni: množina, masa i ništa drugo.

Ko će da se bavi tada njima? Ko?

Jednom će žaliti što ti nisu dali šansu. Jednom kada ti njihova šansa ne bude više potrebna. Ali nema veze. Ti ćeš uvek biti na jednoj strani. Oni na drugoj. Ti ne možeš sa njima. Oni ne mogu sami. Svako igra svoju igru tamo gde pripada. Samo što je njihova samo njihova dok je tvoja svačija. Oni igraju samo za sebe, a ti i za sebe i za sve ostale…

Jednom ćeš znati, nasmejaćeš se svemu tome i bićeš srećan…

Dodaj komentar