Društvo

GRADSKA UPRAVA POSTAVLJA REKORD! Preko 5 MILIONA dinara za gorivo za službena vozila u 2019. godini

Najnovija javna nabavka goriva za potrebe Gradske uprave Zaječar kojom se predviđa nabavka 35.000 litara goriva, obara sve rekorde u pogledu planirane potrošnje na godišnjem nivou.

U ovom postupku predviđa se nabavka 15.000 litara bezolovnog benzina i 20.000 litara evrodizela sa aditivima, za potrebe ukupno 17 vozila (tehnički ispravnih, u voznom stanju i registrovanih) koja čine trenutni vozni park gradske uprave.

Poređenja radi u postupku javne nabavke od pre par godina Gradska uprava je za 2016. godinu planirala nabavku od 15.500 litara goriva od čega 8.000 litara bezolovnog i 7.500 litara evrodizela.

Koliko će to koštati zaječarce?

Cene goriva u Srbiji variraju ali pri trenutnim vrednostima 15.000 litara bezolovnog benzina košta oko 2,2 miliona dinara dok će 20.000 litara koštati oko 3,2 miliona što u zbiru govori da će zaječarci platiti preko 5 miliona dinara samo za nabavku goriva za potrebe Gradske uprave u 2019. godini.

Koliko je u stvari 35.000 litara goriva?

Uzimajući u obzir broj od 17 vozila, koliko ih trenutno ima u voznom parku, a koja su tehnički ispravna, u voznom stanju i registrovana, ukoliko bi se ravnomerno koristila,  svako vozilo će za godinu dana potrošiti 2.058 litara.

Kako jedna godina ima 250 radnih dana, kada se odbiju vikendi i praznici dolazi se do podatka da će za svako vozilo biti na raspolaganju nešto preko 8,2 litara goriva dnevno.

U normalnoj vožnji i prosečnoj potrošnji sasvim dovoljno da se vozilom svakog dana pređe minimum 100 kilometara.

Gornja računica je pri potpuno ravnomernom korišćenju vozila što u praksi naravno neće biti slučaj, ali stiče se utisak da će se pojedinci u narednoj godini baš lepo provozati i to na račun svih zaječaraca.

Zbog čega se drastično povećava potrošnja u odnosu na prethodne godine?

Kao što smo već naveli, poređenja radi u postupku javne nabavke od pre par godina Gradska uprava je za 2016. godinu planirala nabavku od 15.500 litara goriva od čega 8.000 bezolovnog i 7.500 evrodizela.

Za 2017. godinu javnom nabavkom je predviđeno da se nabavi ukupno 24.000 litara goriva, dok je za 2018. količina skočila na 28.000 litara.

U svojim nastupima u kampanji ali i nakon re(izbora) za gradonačelnika, Boško Ničić je najavljivao oštre mere štednje, pogotovu u korišćenju službenih vozila, mobilnih telefona, kafanskih računa… Ničić je više puta isticao kako na pojedina putovanja ide sopstvenim vozilom, međutim zvanični podaci o javnim nabavkama pokazuju da štednje nema već se troškovi drastično povećavaju.

Službeno vozilo Gradske uprave Zaječar

Ekipa portala Zaječar Online uslikala je službeno vozilo Gradske uprave Škoda Rapid registarskih oznaka ZA052-ZU u nedelju 9. decembra oko 22h, ispred „najbezbednije“ zgrade u Zaječaru. tako da gradonačelnik koliko je u mogućnosti daje svoj doprinos da se novac građana troši nemilice, iako se pomenuta zgrada nalazi na samo 200 metara od zgrade GU.

Starija gospođa iz susedne zgrade (ime poznato redakciji) koja u večernjim satima šeta svog ljubimca, potvrdila je za portal Zaječar Online da je navedeno vozilo skoro svakodnevno tu parkirano, ali da ona nije imala pojma da se radi o vozilu Gradske uprave Zaječar!

2 komentara

Dodaj komentar