fbpx

FOTO DANA: U Zaječaru je vreme stalo

Preporuka:

Nova česma u petak na zaječarskom skveru

Nakon uklanjanja stare česme, samo 20 metara dalje, u petak će biti postavljena nova koja će krasiti sam centar...

Rukometaši Zaječara 1949 gostuju u Knjaževcu

Za vikend koji dolazi biće odirano 10. kolo rukometne Prve lige "Istok", u kome će zaječarski rukometaši igrati protiv...

Predstava „Bizarno“ u zaječarskom pozorištu

Na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović", biće odigrana predstava "Bizarno". Predstavlja je rađena po tekstu i režiji Željka...
- Reklama -

Veliki javni časovnik na Trgu oslobođenja u centru Zaječara pokvaren je već nekoliko godina. I taman kad su se Zaječarci ponadali da bi uskoro mogao ponovo da proradi, brojčanici su poskidani, časovnik ogoljen i ostavljen da čeka neko „srećnije vreme“.

U poslednjih 200 godina postavljano je i skidano na stotine javnih satova u našoj prestonici. I dok danas 30-ak časovnika krasi glavni grad Beograd, u Zaječaru ni o jednom niko ne želi da povede računa.

Osam do 11 , 4:05, 6:26 … sa svih strana na zaječarskom skveru veliki javni časovnik do danas je pokazivao različito vreme. I tako pokvaren stajao je već godinama, jer nikome nije poznato ko treba da se bavi njegovim održavanjem.

Odgovor je svuda uglavnom bio isti – nije na nama, ne znamo na kome je.

Javni časovnik u Zaječaru izgrađen na inicijativu penzionera

Reč je o jedinom javnom časovniku koji je na Trgu oslobođenja u Zaječaru postavljen pre 16, 17 godina. Ideju za njegovu izgradnju tadašnjem rukovodstvu Opštine Zaječar predložili su penzioneri sa okolnih klupica, kojih i danas na centru ima na pretek.

O pomenutoj inicijativi rado se prisetio i Goran Petrunović, nekadašnji predsednik Opštine Zaječar.

„Nekoliko penzionera koji su sedeli na klupicama te 2002. ili 2003. godine zamolilo me je da u centru grada bude postavljen jedan veliki časovnik, kako bi u svako doba znali koliko je sati.

Na njihovu ideju, a inicijativu nas iz rukovodstva pronašli smo par banaka i Pivaru kao sponzore, koje su u potpunosti finansirale njegovu izgradnju.

Za časovnik nije pisan nikakav specijalni projekat, a ni iz budžeta tadašnje opštine nije izdvojeno gotovo ništa“, priseća se Petrunović.

Prema njegovim rečima, u znak zahvalnosti na sponzorstvu iza brojčanika na 3 strane časovnika postavljene su reklame Pivare i banaka koje su izdvojile novac za njegovu izgradnju.

Ko je nadležan za održavanje sata?!

Danas se niko od Zaječaraca nije mogao setiti kada je časovnik tačno prestao sa radom, ali su svi bili složni da ne radi sigurno već nekoliko godina.

Foto: Živojin Zdravković

Zato je veliku pažnju u centru grada danas privukao radnik jednog kablovskog operatera, koji je na merdevinama oko podneva otvorio pokvareni javni časovnik.

Foto: Živojin Zdravković

I taman kad su svi pomislili da se neko napokon setio da sat i popravi, od njega nisu ostali čak ni brojčanici.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da saznamo ko je nadležan za održavanje sata, niti da li iko ikada ima u planu da ga popravi.

Prema nedavnom istraživanju RTS-a, tačnost i ispravnost gradskih satova kontrolišu opštinski komunalni inspektori, a za održavanje merača nadležni su oni koji su sat postavili ili koriste objekte i prostore u kojima se nalaze časovnici. Kazna za pravno lice zbog neisparanosti javnih časovnika iznosi 100.000 dinara, dok 10.000 dinara iznosi kazna za odgovorno lice u pravnom licu. Za preduzetnike kazna je 50.000 dinara.

Dakle ako je časovnik pre decenije i po postavilo rukovodstvo tadašnje Optine Zaječar, za njegovo održavanje po Zakonu odgovorno je ipak sadašnje Gradsko rukovodstvo.

A hoće li inspektori Komunalne policije u Zaječari proslediti kaznu nadležnima ostaje da se vidi.

Ili će dozvoliti da „ovakav“ časovnik postane pravi simbol grada u kome živimo: grada u kome se sve raspada i u kome je vreme odavno stalo?

- Reklama -

3 KOMENTARA

  1. a zar je ovo jedina sramota današnjeg rukovodstva grada? od boška ničića ,baneta videnovića do ostalih..to je dno dna našeg grada..

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -
- Reklama -radenković

Najnovije

Učenici zaječarske Muzičke škole najbolji u Srbiji

Na republičkom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike svi učenici zaječarske Osnovne muzičke škole "Stevan Mokranjac" osvojili su prve nagrade. Đaci ove muzičke škole godinama...

Odbojkašice Zaječara slavile kod kuće

U 7. kolu odbojkaške Druge lige "Istok", zaječarske odbojkašice ostvarile su još jedan maksimalni trijumf pred svojim navijačima. Sjajan niz ekipe Zaječara nastavljen je još...

Novi poraz košarkaša Mladosti

Ekipa zaječarske Mladosti upisala je poraz na gostovanju ekipi Trijumfa iz Niša, u okviru Druge regionalne lige "Istok 2". U 9. kolu regionalne košarkaške lige,...

29. „Novogodišnji turnir“ u malom fudbalu u Zaječaru

Povodom organizacije tradicionalnog "Novogodišnjeg turnira" u malom fudbalu, koji se svake godine održava u sportskoj hali u Zaječaru, održana je konferencija za medije. "Novogodišnji turnir"...
- Reklama -
- Reklama -

Preporuka: