Društvo Izdvajamo

FOTO DANA: U Zaječaru je vreme stalo

Veliki javni časovnik na Trgu oslobođenja u centru Zaječara pokvaren je već nekoliko godina. I taman kad su se Zaječarci ponadali da bi uskoro mogao ponovo da proradi, brojčanici su poskidani, časovnik ogoljen i ostavljen da čeka neko „srećnije vreme“.

U poslednjih 200 godina postavljano je i skidano na stotine javnih satova u našoj prestonici. I dok danas 30-ak časovnika krasi glavni grad Beograd, u Zaječaru ni o jednom niko ne želi da povede računa.

Osam do 11 , 4:05, 6:26 … sa svih strana na zaječarskom skveru veliki javni časovnik do danas je pokazivao različito vreme. I tako pokvaren stajao je već godinama, jer nikome nije poznato ko treba da se bavi njegovim održavanjem.

Odgovor je svuda uglavnom bio isti – nije na nama, ne znamo na kome je.

Javni časovnik u Zaječaru izgrađen na inicijativu penzionera

Reč je o jedinom javnom časovniku koji je na Trgu oslobođenja u Zaječaru postavljen pre 16, 17 godina. Ideju za njegovu izgradnju tadašnjem rukovodstvu Opštine Zaječar predložili su penzioneri sa okolnih klupica, kojih i danas na centru ima na pretek.

O pomenutoj inicijativi rado se prisetio i Goran Petrunović, nekadašnji predsednik Opštine Zaječar.

„Nekoliko penzionera koji su sedeli na klupicama te 2002. ili 2003. godine zamolilo me je da u centru grada bude postavljen jedan veliki časovnik, kako bi u svako doba znali koliko je sati.

Na njihovu ideju, a inicijativu nas iz rukovodstva pronašli smo par banaka i Pivaru kao sponzore, koje su u potpunosti finansirale njegovu izgradnju.

Za časovnik nije pisan nikakav specijalni projekat, a ni iz budžeta tadašnje opštine nije izdvojeno gotovo ništa“, priseća se Petrunović.

Prema njegovim rečima, u znak zahvalnosti na sponzorstvu iza brojčanika na 3 strane časovnika postavljene su reklame Pivare i banaka koje su izdvojile novac za njegovu izgradnju.

Ko je nadležan za održavanje sata?!

Danas se niko od Zaječaraca nije mogao setiti kada je časovnik tačno prestao sa radom, ali su svi bili složni da ne radi sigurno već nekoliko godina.

Foto: Živojin Zdravković

Zato je veliku pažnju u centru grada danas privukao radnik jednog kablovskog operatera, koji je na merdevinama oko podneva otvorio pokvareni javni časovnik.

Foto: Živojin Zdravković

I taman kad su svi pomislili da se neko napokon setio da sat i popravi, od njega nisu ostali čak ni brojčanici.

Do zaključenja ovog teksta nismo uspeli da saznamo ko je nadležan za održavanje sata, niti da li iko ikada ima u planu da ga popravi.

Prema nedavnom istraživanju RTS-a, tačnost i ispravnost gradskih satova kontrolišu opštinski komunalni inspektori, a za održavanje merača nadležni su oni koji su sat postavili ili koriste objekte i prostore u kojima se nalaze časovnici. Kazna za pravno lice zbog neisparanosti javnih časovnika iznosi 100.000 dinara, dok 10.000 dinara iznosi kazna za odgovorno lice u pravnom licu. Za preduzetnike kazna je 50.000 dinara.

Dakle ako je časovnik pre decenije i po postavilo rukovodstvo tadašnje Optine Zaječar, za njegovo održavanje po Zakonu odgovorno je ipak sadašnje Gradsko rukovodstvo.

A hoće li inspektori Komunalne policije u Zaječari proslediti kaznu nadležnima ostaje da se vidi.

Ili će dozvoliti da „ovakav“ časovnik postane pravi simbol grada u kome živimo: grada u kome se sve raspada i u kome je vreme odavno stalo?

3 komentara

Dodaj komentar