Izdvajamo Politika

Dug za struju „Direkcije za izgradnju“ Zaječarci će plaćati narednih 10 godina

Dugogodišnje loše upravljanje finansijama grada Zaječara, fiskalno neodgovorno ponašanje Gradske uprave i svih privrednih subjekata čiji je osnivač grad, doveli su Zaječarce praktično na ivicu bankrota. U pražnjenju budžeta grada godinama je primenjivan princip gašenja firmi, koje bi se prethodno prezaduživale, nakon čega su otvorana nova preduzeća, dok bi se celokupan dug pokretanjem likvidacionih postupaka prelivao u budžet grada Zaječara.

Ista situacija sada se ponavlja sa dugovanjima JP „Direkcija za izgradnju grada“ u likvidaciji, čije je dugogodišnje dugovanje za struju prema Elektroprivredi Srbije od preko 157.000.000  dinara sada došlo na red za plaćenje.

Pomenuti dug nastao je zbog neisplaćenih faktura za javnu rasvetu i računa za struju iz perioda dok je preduzeće još uvek postojalo. Odbornici su se danas zato većinom glasova složili da Vladi Republike Srbije predlože da pomenuto dugovanje u vidu reprograma kod Elektroprivrede Srbije grad Zaječar, kao osnivač, isplati na rate.

Reprogram bi, kako je navela zamenica gradonačelnika Marina Milić, bio sklopljen na period od 10 godina.

„Najveći dug koji je JP „Direkcija za izgradnju“ imala jeste dug prema Elektroprivredi. To predstavlja i više od polovinu duga zbog kojeg je ovo preduzeće u blokad.

Imamo obavezu da taj dug formalno preuzmemo, da bi mogli da sklopimo sporazum sa EPS-om i da nam oni omoguće otplatu duga na što više rata. Na taj način bi se rasteretio i budžet grada“, rekla je Milić.

Dr Nenad Ristović, šef odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ podsetio je da je krajem 2017. godine grad Zaječar na sebe preuzeo obavezu plaćanja duga za struju svih indirektnih korisnika budžeta grada (škola, mesnih zajednica i drugih privrednih subjekata i ustanova čiji je osnivač grad) u iznosu od 25,5 miliona dinara. Kao i da bi potpisivanje novog reprograma opteretilo godišnji budžet grada za dodatnih 15 miliona.

“ Mi sada mesečno za struju koju trošimo za osvetljavanje ulica plaćamo oko 1,5 miliona dinara u gradu i pola miliona u selima. Reprogram duga od 157 miliona JP „Direkcije“ potpisan čak i na 10 godina opteretio bi naš budžet za 15 miliona dinara godišnje. A pritom niko ne pita kako je taj dug nastao i u kom periodu?“, kazao je Ristović.

On je podsetio građane da je JP „Direkcija za izgradnju Zaječara“ bila budžetska firma, radila je poslove za interese grada Zaječara i da od početka 2015. godine kroz račun firme nije prošao ni jedan dinar.

“ U istoj, 2015. godini Direkciji je ugašen i račun u trezoru. I tada umesto da se odmah izmire dugovanja prema EPS-u, mi smo novac davali kumovskim firmama. Pa je tako prvi dužnik koji je isplaćen sa 23 miliona dinara bila „Kolubara“ doo.

Pritom, od 2004. do 2012.godine u 4 navrata rađen je reprogram, koji se 2 meseca plaća, trećeg meseca ne platimo, pa se raskinete ugovor.

Hoćemo li mi jednog dana staviti na papir koilika su nam trenutna dugovanja,  da vidimo ko je napravio te dugove i zašto u tom trenutku nije izmirivao obaveze“, pitao je Ristović.

Na pitanje zamenice gradonačelnika Marine Milić kako umesto reprograma može da se drugačije reši ovaj problem, Ristović je odgovorio:

“ Otkad ste formirali vlast juna 2017. umesto da otvarate nova preduzeća, kupujete mehanizaciju za sečku i ostalu mehanizaciju u vrednosti od 300.000 evra, plaćate dugovanja kome treba, a ne kumovskim firmama mogli ste da platite veći deo duga.

Evo i danas, radnici JKP „Kraljevice“ ne primaju platu jer je preduzeće o svom trošku moralo da nabavi kotlarnice pre mesec i po dana, iako je to obaveza grada“, odgovorio je Ristović.

Iako deo odbornika nije podržao ovu ideju, za predlog sklapanja reprograma između Direkcije i EPS-a glasala je većina zaječarskih odbornika.

Ako se na ovaj Program mera dobije saglasnost Vlade Srbije i Elektroprivrede, onda će moći da se zaključi novi reprogram, koji će građani Zaječara morati da plaćaju u narednih 10 godina.

1 komentar

  • bravo za BOŠKA NIČIĆA i lopovsku BANDU…a ko je stvorio te dugove!!! zast da ja plaćam???zasto da plĆAJU GRADJANI ono sto je BOŠKO I BULUMWNTA POKRALA!!!!!! zasto bre ljudi???????? dokle bre se!!!w LJUDI??????? stavite malo prst na čelo!!!zamisliteeci lopovluk ikada… se!!!!prisetite se!!!!pitajte mladje sta je bilo i kada je bilo!!!! ovo je najvecrada ZAJEČARAi LOPOV u istoriji grada!!!! i stankovići i lalići i stefanovici i golubovici i stojanovići i VIDENOVIĆI i KARANOVI….

Dodaj komentar