fbpx
Društvo Srbija

Državljanima Srbije zabranjen ulazak u Francusku

ilustracija/pixabay.com

Ambasada Francuske u Beogradu saopštila je da, zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji, putnicima iz Srbije više nije dozvoljen ulazak u Francusku, prenosi insajder.net.

Ta odluka je doneta na osnovu preporuka Saveta Evropske unije od 16. jula, navodi se u saopštenju.

Ove zabrane, izuzete su francuski državljani, kao i njihovi supružnici i deca, državljani Evropske unije i Andore, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, Švajcarske, San Marina i Vatikana, koji imaju glavno prebivalište u Francuskoj ili putuju, u tranzitu kroz Francusku, u zemlju čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište, kao i supružnici i deca.

Takođe, zabrana se ne odnosi ni na državljane koji su imaoci francuske ili evropske dozvole boravka ili vize sa prebivalištem u Francuskoj ili koji, u tranzitu kroz Francusku, putuju u zemlju Evropske unije u kojoj imaju prebivalište.

Slobodan ulazak u Francusku imaju i oni koji su u tranzitu na manje od 24 sata u međunarodnoj zoni kako bi stigli u svoju zemlju porekla i mogu da predoče putnu ispravu te zemlje, saopštila je ambasada.

Takođe, zabrane je izuzeto i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i međunarodnih organizacija sa sedištem ili kancelarijom u Francuskoj, kao i supružnici i deca, strani zdravstveni radnici koji doprinose borbi protiv Covid-19 kao i strano osoblje koje obavlja putničke i kargo letove ili putuju kao putnici do svoje baze, strani državljani koji obavljaju međunarodni prevoz robe i strani mornari koji osiguravaju međunarodni prevoz robe ili rad na ribarskim brodovima.

Više informacija možete videte na sajtu ambasade Francuske u Beogradu.

Pre dva dana Savet Evropske unije skinuo je Srbiju s liste država čiji državljani mogu slobodno putovati u države članice EU.

Ova preporuka nije obavezujuća i svaka država-članica sama odlučuje koje će putnike pustiti na svoju teritoriju. Odluke o zabrani su prethodno doneli Italija, Bugarska i Švedska.

Izvor: insajder.net

Dodaj komentar