Društvo

Danas se obeležava Svetski dan učitelja

Foto: Canva

Svetski dan učitelja je 5. oktobar i on se svake godine obeležava širom sveta. Ovaj dan je posvećen poštovanju, vrednovanju i unapređivanju rada učitelja, nastavnika i profesora u svetu, a jedinstvena je prilika i da prosvetni radnici promovišu svoju profesiju.

Ako učitelj voli samo posao, on je dobar učitelj. Ako učitelj voli učenika kao otac ili majka, on je bolji od onog učitelja koji je pročitao sve knjige ali ne voli ni svoj posao, ni đake. Kad učitelj sjedini ljubav prema poslu i prema učenicima – on je savršen učiteljLav Tolstoj

Cilj obeležavanja Svetskog dana učitelja je da se istakne uloga učitelja u kognitivnom razvoju dece i naglasi položaj učitelja i njegov doprinos društvu.

Rane intervencije u detinjstvu

Poslednjih godinu i po dana najviše su osetili zdravstveni i prosvetni radnici. Zajedno sa decom i roditeljima, učitelj već dugo polazi kroz najteži deo karijere. Svetski dan učitelja prikazuje poštovanje većine kultura prema ovom pozivu.

Definicija učitelja svakako može biti sledeća: Učitelji su ljudi koji opismenjavaju generacije i svojim primerom bude staloženost, skromnost i empatiju u mališanima, a i sami čitavog života uče.

Dodaj komentar