Društvo Izdvajamo Timočka krajina

CINS: Ziđin na sudu zbog zagađenja u Boru

FOTO: CINS

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak protiv kompanije Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh u novembru 2019. i januaru 2020, otkriva CINS. Ministarstvo je kompaniju kontrolisalo više puta, a najmanje pet puta je utvrdilo propuste otkako je rudarski basen privatizovan krajem 2018. Dok nadležni prebacuju odgovornost jedni na druge, životi 45 hiljada građana Bora su ugroženi.

Uz podršku stanovnika okolnih mesta, ali i političkih aktivista, 15. novembra 2019. deo Borana je protestvovao zbog višemesečnog zagađenja koje dolazi iz rudarskog basena. Uz poruku „Naše zdravlje ili vaš profit” i sa maskama na licima, od kineskog investitora su tražili da smanji obim proizvodnje, a time i zagađenost vazduha koji ih guši.

FOTO: CINS

Demonstranti su podržavali govornike puna dva sata.

Međutim, na dan protesta Bor nije bio zagađen. Vazduh nije grebao grlo, a oči nisu suzile, kako Borani inače tvrde, te za zatvaranjem u kuće nije bilo potrebe. Meštani čist vazduh objašnjavaju smanjenjem Ziđinove proizvodnje bakra i plemenitih metala – i to zbog protesta i televizijskih kamera.

Podaci do kojih je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) došao potvrđuju da na dan protesta nije bilo prekomernog zagađenja, kao ni narednih pet dana, ali se onda vratilo – jače nego što Zakon o zaštiti vazduha dozvoljava.

Nedelju dana od protesta inspektorka zaštite životne sredine Emila Tošić obišla je Ziđin i pronašla da su tokom ta dva dana, 21. i 22 novembra, koncentracije sumpor-dioksida (SO2) išle i do 4,6 puta iznad zakonom propisanih. Pojedinih sati je količina SO2 u vazduhu bila 8,3 puta viša od dozvoljene, navodi se u izveštaju inspektorke. SO2 je gas oštrog mirisa koji dovodi do učestalog kašlja i nadražaja ždrela. Uzročnik je respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, a najviše šteti deci, starijima i osobama sa hroničnim bolestima pluća.

Zagađenje je mereno na svega pet minuta hoda od kapije rudarskog basena, na stanici koju u gradskom parku održava Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

Inspekcija je i u januaru 2020. kontrolisala Ziđin i pronašla iste propuste, pokazuje dokumentacija do koje je došao CINS.

Zbog ispuštanja opasnih materija u vazduh i toga što kompanija nije ništa uradila kako bi smanjila zagađenje, u toku je postupak pred Privrednim sudom u Zaječaru protiv kompanije Ziđin i zamenika rukovodioca ogranka TIR koje je prouzrokovalo problem, Bobana Todorovića. Oni se terete za privredni prestup za koji je zaprećena novčana kazna između 1,5 i tri miliona dinara, a sud može izreći i kaznu srazmernu učinjenoj šteti.

Nataša Đereg iz nevladine organizacije Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) smatra da takvo kažnjavanje ne pomaže:

„Naše novčane kazne su smešne – svim zagađivačima se naravno isplati da nastave da zagađuju, pogotovu tako velikim postrojenjima, da plate kaznu i da nastave dalje. Novčana kazna nije mera, kazna bi bila zaustavljanje proizvodnje”, kaže Đereg.

Novi vlasnik – novo zagađenje

Prema propisima, SO2 na jednom mernom mestu sme da bude prekoračen samo tri dana u toku godine. U Boru se to godinama ne poštuje. Merna stanica u gradskom parku, nadomak rudarskog basena, pokazivala je 2014. nedozvoljeno zagađenje SO2 u proseku pet meseci, da bi se broj dana do 2018. sveo na 13, a zatim sa kineskim investitorom skočio na 40, pokazuju podaci SEPA-e.

Nalazi izveštaja Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor za 2018. nisu ohrabrujući. Na godišnjem nivou je bilo više od dozvoljenog SO2 i štetnih PM10 čestica, koje najčešće pogađaju bolesti krvotoka i disajnih organa. Arsena je u Boru bilo 24 puta više nego što je dozvoljeno. Zagađenje u Srbiji na mnogim mestima je iznad zakonom dozvoljenog, o čemu je CINS ranije pisao.

Velike koncentracije zagađujućih materija utiču na zdravlje Borana.

Oko dve trećine predškolske dece i polovina mlađih od 18 godina, koji su u periodu 2014-2018. tražili pomoć lekara, imali su probleme sa organima za disanje. Oni su najčešće oboljevali od zapaljenja ždrela i krajnika, pokazuju podaci o zdravstvenom stanju stanovnika grada Bora koje je objavio Zavod za javno zdravlje Timok u Zaječaru.

Ova zapaljenja su drugo najčešće oboljenje kod odraslih ljudi, sa devet slučaja na svakih 100 stanovnika.

Iako dominantne, ove bolesti imaju trend blagog pada u posmatranom petogodišnjem periodu, zajedno sa opadanjem proizvodnje rudarskog basena i smanjenjem zagađenja vazduha.

Nakon privatizacije RTB Bora, zagađenje se opet povećalo.

Više o ovoj temi pročitajte OVDE.

2 komentara

  • STRPITE SE BORANI, BAR DOK NE CRKNETE

    Zbog čega ΛV da se jedi zbog potrovanih borana i boranki i to je, kaže, njihova stvar, a nije se zamislio kada je upropašćavao RTB Bor sa svojim klimoglavcem i dupeuvlakačem Spaskovskim. Uložili su više od milijardu evra i otpisali milijardu evra dugovanja. Nije ga bilo briga ni tada ni sada što , znao ili ne, nemilosrdno truje borane svim i svačim. Još nedostaje korona virus, pa da borani nestanu sa svoje zemlje. U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Srbije, a posebno Beograd. Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio. Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinata bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peć za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da ništa nije se radilo i gradilo. Međuvremenu Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, drugog nema. Koruptivnih ugovora i umešanost Bogićevića, Popovića i familije ΛV niko sada ne pominje, a pomenuće ih. Obećanja boranima je bilo da će uživati u čistom vazduhu boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, po priči Spaskovskog, ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni borani i lepe boranke guše SO2 gasovima (SO2 5128 µg/nm3 u vazduhu, od zakonom dozvoljenih 125), arsenom (4771 ng/nm3,u vazduhu a dozvoljeni 6), olovom (6032 µg/nm3 u vazduhu, a dozvoljeni 1), kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata. Na žalost, tek sada informativna sredstva objavljuju istinu o zagađenjima Bora, a pri tome se okrivljuje kineski vlasnik RTB Bor. Tu nema opravdanja, a nasleđe ipak ostaje. Ministar je živ predsedniče i živi su svi iz vlasti. O zagađenju vazduha i trovanje građana vlasti tek sada se setili, da su i oni ugroženi. Jeste vozila zagađuju, a više od toga zagađuju veliki dimnjaci TE i Toplana, dimnjaci na kućama, a o potpunosti sagorevanja i kvaliteta goriva, osim vlasnika, niko se drugi ne sekira. Oni koji se sekiraju pitanje je da li su u materiji goriva i sagorevanja i kontrola gasovitih produkata sagorevanja. Sve ove aktivnosti i kritike na kontu Ziđina je predizborna kampanja. Gde su bili do sada? Znali i ćutali zajedno sa bivšem čelniku RTB Bor, Spaskovski, osećali odgovornost prema trovanim boranima.

  • Da bi opravdali loše i korupcionaško vođenje RTB Bor, sva krivica se svaljuje novom vlasniku Ziđinu. On nije manje kriv za zagađenje, već što mu je poklonjen Kombinat bakra. Poslednji generalni direktor i grobar RTB Bor, Spaskovski sa svojim mentorima je kreirao tehniku i tehnologiju čiji produkti su smrtonosne štetne supstanci kojim se sada truju borani i boranke. Sledeće je, uložen je za rekonstrukciju topionice bakra ogroman novac, više od pola milijarde evra, a rezultat se vidi. Predhodni vlasnik RTB Bor zbog svih propusta nije kriv, krivi su kinezi, koji truju okolinu (ne)delima Spaskovskog i mentora iz vlasti. Zbog predhodnih propusta neko mora biti utamnjičen, pre ili posle izbora.

Dodaj komentar