fbpx
PR tekstovi

ALU ili PVC stolarija, koji prozor odabrati?

pvc ili alu stolarija
PVC ili ALU stolarija?

Ako menjate stolariju treba da znate nešto o tome, nova stolarija osim što će smanjiti troškove za grejanje povećava i komfor.

Pvc stolarija i alu stolarija imaju prednosti i mane. Šta treba da se zna pre nego što donesete odluku?

Karakteristike prozora koje kupujete:

Staklopaket dvostruki ili trostruki s međuprostorom unutar paketa od 12 ili 16 mm. Umesto vazduha kao izolatora međuprostor unutar staklopaketa može biti ispunjen inertnim gasom argonom.

Nisko emisioni premazi na unutrašnjoj strani stakla sprečavaju gubitak toplote reflektujući je nazad.

Energetski gubitci se odvijaju kroz staklo i okvir prozora. Štok i krilo mogu biti od aluminijuma sa i bez termoprekida ili od PVC-a. Ukupni koeficijent gubitka energije prema novim propisima je U<1,8 W/m2K.

Odnos između površine stakla i okvira diktira koeficijent gubitka energije. Što je prozor veći i površina stakla je u odnosu na površinu okvira (štok i krilo) veća samim tim i koeficijent gubitka se približava koeficijentu samog stakla.

Kako pravilno odabrati novi prozor.

Prozor je najdinamičniji deo spoljašnje površine zgrade koji istovremeno je i prijemnik i zaštita od spoljašnjeg uticaja. Ukupni gubici kroz prozore iznose do 50% toplotnih gubitaka zgrade, desetak puta je veći gubitak kroz prozore u odnosu na zidnu površinu. Iz ovog je sasvim jasno koliku važnost ima energetska efikasnost prozora u ukupnim energetskim potrebama zgrade. Prema novim Tehničkim propisima koeficijent U (prolazak toplote) za prozore i balkonska vrata može iznositi max. U=1,80 W/m2K. Stari prozori na zgradama imaju koeficijent oko 3,00 – 3,50 W/m2K pa i više. Evropska regulativa propisuje od 1,40 – 1,80 W/m2K. Kod ukupnih toplotnih gubitaka učestvuju i osobine prozorskog profila koji u zavisnosti od vrste materijala moraju obezbediti: dobro dihtovanje, profil sa prekinutim termičkim mostom, nizak koeficijent prolaska toplote.

Osnovni je element koeficijent termoenergetske prolaznosti kroz staklo i profil. Koeficijent prolaza toplote na staklima se smanjuje ugradnjom dvostrukih i trostrukih stakala čiji je međuprostor ispunjen vazduhom ili u boljem slučaju inertnim gasom – argonom. Sa spoljašnje strane trebalo bi da postoji niskoemisioni premaz koji smanjuje zračenje toplote preko prozora. Postavljanje tog sloja samo sa spoljnje površine stakla dozvoljava se ulaz toplote ali ne i izlaz. Niskoemisioni premaz je bezbojan i neutiče na prolaz svetla.

Prozor kao građevinski element treba da obezbedi zadovoljavajuću toplotnu izolaciju, zvučnu izolaciju i funkciju prirodnog provetravanja. Ovo se postiže upotrebom odgovarajućeg materijala i komponenti.

Prema podacima proizvođača menjanje starog jednostrukog prozora novim dvostrukim (s U=1,30 W/m2K kao i niskoemisionim premazom) isplaćuje se finansijski kroz dve sezone grejanja.

Izopan
Kako bi smanjili toplotne gubitke izopan staklo je standardno staklo za alu i pvc stolariju. Izopan staklo je stakleno telo sastavljeno od najmanje dve staklene površine gde je međuprostor ispunjen suvim vazduhom i tačkom rošenja od -30oC ili nekim drugim gasom a najčešće argonom.

Na niski U-faktor kod izopan stakla utiče:
1. Debljina i broj međuprostora (U-faktor smanjujemo većim brojem međuprostora i što većom širinom).
2. Punjenje međuprostora (Izopan staklo se punivazduhom ili inertnim gasom koji bitno smanjuju U-faktor).
3. Izbor stakla (debljina stakla vrlo malo utiče na U-faktor ali ga upotreba niskoemisionog stakla bitno smanjuje). Niskoemisiona stakla su premazana s unutrašnje strane metalnim filmom koji propušta talase kratkih talasnih dužina odnosno sunčevu svetlost dok zračenje dugih talasnih dužina reflektuje (IC zračenje).

Niskoemisiono staklo
Prema novom Tehničkom propisu o uštedi toplotne energije i toplotnoj zaštiti u zgradama prozori s niskoemisionim staklom su obavezni u novim zgradama. Prozori s ovakvim staklima imaju koeficijent prelaza toplote oko 1,30 W/m2K što je svakako preporuka pri kupovini novih prozora prilikom renoviranja starih zgrada. Princip niskoemisionog stakla je da se na staklo nanese tanak sloj na bazi vanadijum-dioksida. Taj sloj u zimskim uslovima potpuno propušta IC zrake a tokom letnjeg perioda sprečava prolaz toplotnog zračenja kroz staklo. Hemijskim sastavom i postupkom nanošenja tog sloja na staklo unapred se određuje granica na kojoj filter propušta, granica je podesiva između 0oC i 70oC. Ušteda energije je značajna, primenom ovih stakala u građevini mogu se dostići i do 50% energije za klimatizaciju. Prednost niskoemisionog stakla je i to da se može u proizvodnji menjati odnosi nanošenog materijala i proizvoditi staklo tačno za određena klimatska područja. Razlika u ceni između običnog i pametnog stakla je nekih 20% ali se to vrlo brzo isplati.  Debljina sloja vanadijum-dioksida je oko 100 nanometara a njegovo nanošenje na staklenu površinu tokom proizvodnje stakla garantuje mu jednak vek trajanja. Sa stakla ga neće ukloniti nikakvi vremenski uticaji, može se uništiti samo razbijanjem stakla.

Dihtovanje
Iz poprečnog preseka profila prozora vidimo da je veza krila i štoka u stvari složena konstrukcija koja onemogućava prolaz vazduha i vode. Na spoljašnjem delu onemogućava se prodiranje vode na kritični deo profila a u unutrašnjem delu profilacijom se postiže vazdušno dihtovanje. Spoj krila i stakla omogućava provetravanje unutrašnjosti profila ispod stakla kao i kvalitetno naleganje stakla na spoljašnji i unutrašnji deo. Dobro dihtovanje prozorskog profila kao i dobra postavka prozorskog profila na spoljašnji zid igraju veliku ulogu u smanjenju ukupnih toplotnih gubitaka.

Aluminijumski prozori su postojani kako konstruktivno tako i na vremenske uticaje. Oni ne stare i laki su za održavanje. Mogu s lakoćom estetski da se uklapaju i na zgradama i na kućama. Bojenje profila ne poskupljuje bitno profil pa je mogućnost kombinovanja boja veća u odnosu na PVC gde druga boja osim bele poskupljuje proizvod i do 50%. Sve više kupaca se odlučuje za aluminijumske prozore kao investiciju na duži period i izbegava jeftin PVC. Sa alu stolarijom možete biti sigurni 30 – 50 godina na postojanost i bez ikakvih promena i posebnog održavanja.

Plastični (PVC) prozori imaju bolju toplotnu zaštitu od aluminijumskih, bolje dihtuju pa je i zvučna izolacija bolja. Cena je prilično niža od aluminijumske.

Za koju god vrstu prozora da se odlučite u Zaječaru možete nabaviti i PVC i ALU stolariju u  TERMOPLASTIK-u a za sve informacije svratite do njihove radnje u ulici Moše Pijade br. 8 ili pozovite na brojeve telefona  019 429 219 i 062 229 240.

 

Napomena: Ovaj tekst je sponzorisan i sadrži plasiranje robe. Sponzor objave SZR TERMOPLASTIK Zaječar.

Dodaj komentar