fbpx
Vlado Madžoski

ŽIVOT NA GRANICI – IN AQUA VERITAS

Već nekoliko godina traje javna rasprava, koja je prerasla u okupljanje građana i demonstracije glede zagađivanja voda gradskih česama od strane vlasnika hotela „Srbija-Tis“. Jednostavno rečeno članovi Udruženja za česme uporno tvrde da su dubinske vode Zaječara (jedan od brendova grada) zagađene kao posledica dubinske bušotine kod hotela.

Prvo su, sećate se, česme presušivale a kasnije je sve nas u glavu udarila tvrdnja da je voda zagađena kao posledica nestručno urađene buštotine. Kad vode nema na arteskoj česmi ima je u gradskom vodovodu ali kad vam neko kaže da je voda koju rado pije više hiljada građana zagađena kao posledica prodiranja kroz bušotinu hotela atmosferske vode, fekalne kanalizacije itd. Onda stvari postaju baš ozbiljne.

Prvo pitanje koje se postavlja je-Da li to nas neko svesno truje ili je atmosfera u Zaječaru toliko zagađenja da je i voda postala otrovna?

Proteklih nedelja i političke stranke su počele da se oglašavaju, pričalo se vodi i na sednici lokalne skupštine. Svi su deklarativno za to da pijemo zdravu vodu, da očuvamo gradske česme. I pored ozbiljnosti situacije nije prošao predlog da se formira komisija lokalne vlasti koja bi „stvar isterala na čistinu“. Valjda je obrazloženje bilo-Imamo Odluku skupštine grada o zaštiti dubinskih česama i valja je sprovesti. Kažu da je ta Odluka ležala u fioci godinama.

Izjavu o zaječarskim česmama dao je i odgovorni ministar Aleksandar Antić. On kaže, ako sam dobro shvatio, da je struka ocenila da je bilo propusta u izvođenju bušotine hotela i da on neće dozvoliti na nas neko truje vodom.

Posebno svetlo na ovaj problem daju izveštaji Zavoda za javno zdravlje Zaječar. Nisam stručan za ocenu njihovih izveštaja ali upućeni tvrde da su kontradiktorni, konfuzni.

I dok se odgovorni ponašaju kako se ponašaju, zagađena voda nekih česama i dalje nemetano teče. Mnogi je i piju.

Okreni-obrni i u 2017.godinu ulazimo, najverovatnije, bez odgovora na osnovno pitanje-Da li je voda na gradskim česmama zatrovana, zagađena i ko to nama čini?

Siguran sam da su građani siti prepucavanja stranaka, skupštinskih jalovih odluka i rasprava, već očekuju od onih koji su obećali da će brinuti o nama da brzo i efikasno reše problem. Nije nama stalo do političkog preganjanja već do zdrave vode. U gradskom vodovodu i dubinskim (arterskim) česmama.

Imam nekako utisak da neko tempira ovu raspravu o česmama za lokalne izbore u aprilu naredne godine. Hoće li na česmama isplivati neka nova politička grupacija?

Bilo kako bilo, odgovornost je, pre svega na lokalnoj vlasti- gradonačelniku i skupštini. Dosta je bilo zamajavanja-neka angažuju neki ozbiljni institut za vode (npr. „Jaroslav Černi“) koji će dati definitivnu ocenu o dubinskim vodama. Kad dobijemo tu procenu nezavisnih stručnjaka onda je lako, otkloni se uzročnik i mi opet pijemo nespornu vodu.

Na kraju, kad je reč o ispravnosti vode niko nema prava da se ljuti. Ako je sve kako se tvrdi ja glasam da se hotel greje na mazut, ugalj, priključivanjem na gradsko grejanje a da mi pijemo zdravu vodu. A, ta voda je stvarno najbolja!

*U ovoj kulumni izneti su stavovi autora a ne redakcije*

V. Madžoski

Dodaj komentar