fbpx
Društvo

Zbog bolesti goveda PRAZNA HALA SIREVA -PRODAJA MLEKA I SIRA U ZAJEČARU SAMO SA POTVRDOM VETERINARSKOG INSTITUTA

foto: radiomagnum.rs

Na čitavoj teritoriji Srbije ograničen je promet goveda zbog pojave nodularnog dermatitisa, a na teritoriji koja je proglašena zaraženim područjem, kao što je Zaječar, promet je isključiv samo za klanice i to uz pratnju veterinara.

Kada je reč o prodaji mlečnih proizvoda ograničenja postoje i u ovoj oblasti.

Bojan Trandafilović, v.d. direktor JKP „Higijena“ Zaječar kaže da je od juče stavljena zabrana prodaje sirovog kravljeg mleka u zaječarskoj pijačnoj hali.

foto: radiomagnum.rs

foto: radiomagnum.rs

„Na osnovu rešenja Uprave za veterinu od juče, 28. juna u pijačnoj hali stavljena je zabrana prodaje sirovog kravljeg mleka“, ističe Trandafilović za Radio Magnum i objašnjava:

„Domaćinstva koja budu želela da nastave sa prodajom mleka, treba da imaju potvrdu Veterinarskog instituta u Zaječaru da je njihov proizvod ispravan. Takodje, od ranije postoji ta obaveza da sva domaćinstva koja se bave proizvodnjom sira i imaju registrovan objekat za proizvodnju sira“.

Prema njegovim rečima, na snazi je i zabrana prodaje grla na stočnoj pijaci u Zaječaru.

foto: rdaiomagnum.rs

foto: rdaiomagnum.rs

„Od strane Uprave za veterinu stiglo je rešenje o zabrani prodaje na stočnoj pijaci zbog pojave nodularnog dermatitisa. Zabrana je na snazi do daljnjeg, sve dok traje opasnost od tog virusa“, naglašava Trandafilović.

Nakon usvojenih novih propisa u hali sireva na zaječarskoj Zelenoj pijaci jutros zatekli smo samo jednog prodavca sa nekoliko kilograma sira.

Izvor: radiomagnum.rs

Dodaj komentar