Društvo Izdvajamo

Završena 11. „Bašta Balkana“, izabrana lepotica, „Tri brata“ šampioni u kuvanju gulaša

U Velikom Izvoru kod Zaječara, sinoć je završena 11. dvodnevna manifestacija tradicionalnog narodnog stvaralaštva “Bašta Balkana”.

I drugog dana smotre organizovana su brojna takmičenja, dečji maskenbal i bogat kulturno-umetnički program u kome su učestvovali KUD-ovi iz: Velikog izvora, Halova, Vražogrnca, Gamzigrada, Rgotine, Gradskova, Grlišta, Šljivara, Zvezdana, Dubočana i FSDR “Jovica Joca Mihailović” iz Zaječara.

Prvi put je na “Bašti balkana” organizovano takmičenje seoskih kulturno- umetničkih društava sa teritorije grad Zaječara. Pobednik je KUD “Stojan Nikolić Čile” iz Velikog Izvora.

Nagrada za najbolji izvorni splet pripala je KUD-u “Gradec” iz Gradskova, a nagradu za najbolju koreografiju osvojio je KUD “Zoran Gajić” iz Rgotine. Najbolji kolovođa je Mihajlo Ilić, a najbolji kec Ena Nikolić, oboje iz KUD-a “Zoran Gajić” iz Rgotine.

Za “Lepoticu Bašte Balkana” izabrana je Mina Petrović iz Halova, prva pratilja je Andrea Jovanović iz Zvezdana, a druga pratilja je Iva Mihajlović iz Zaječara.

smart

Pobednik takmičenja u kuvanju gulaša je ekipa “Tri brata”, pobednik trke sa mlekarskim kantama je u kategoriji muškaraca Aleksandar Mladenović, a u kategoriji žena Violeta Bradić Dobrosavljević, oboje iz Velikog Izvora.

Podsetimo, ove godine “Bašta Balkana” okupila je blizu 900 učesnika iz Srbije, Bugarske, Rumunije, Grčke, Severne Makedonije i Slovenije.

Organizator smotre je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara, Sportskim savezom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Veliki Izvor.

Pokrovitelj je grad Zaječar.

Dodaj komentar