fbpx

Zaječarskom porodilištu uručen skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba (FOTO)

Preporuka:

Odustalo se od natkrivanja bazena na Kraljevici tokom zime (FOTO)

Zatvoreni bazen na zaječarskoj Kraljevici ove zime ipak neće biti otvoren za posetioce, jer se prema rečima v.d. direktora...

Nova akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša sprovešce akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija ce se...

Od početka godine broj saobraćajnih nezgoda povećan za 16 %

Saobraćajni policajci do 23. februara na srpskim putevima sprovešće pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju. Policajci će kontrolisati brzinu kretanja...
- Reklama -

Posetom Zdravstvenom centru u Zaječaru uspešno se nastavlja nova humanitarna akcija „Blic fondacije“ – „Srce za decu“, čiji je cilj da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za rano dijagnostikovanje eventualnog oštećenja sluha kod novorođenčadi. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partnel je RTS.

Službi za ginekologiju i akušerstvo danas je uručen jedanaesti skrining aparat za otkrivanje oštećenja sluha kod beba u okviru ove akcije. Pomoć u prikupljanju sredstava za kupovinu aparata obezbedila je kompanija „Mozzart“. Od danas, svakoj bebi koja se rodi u porodilištu u Zaječaru biće proveren sluh.

Načelniku službe za Ginekologiju i akušerstvo u Zaječaru, dr Zoranu Roško aparat je uručio direktor korporativnih poslova u kompaniji „Mozzart“, gospodin Zoran Puhač.

dodela aparata za skrining sluha
foto: radiomagnum.rs

Zoran Puhač, tim povodom je rekao – Kompanija Mozzart je sa posebnim zadovoljstvom podržala veoma humanu akciju Blic fondacije, jer brinući o najmlađima pomažemo napredak društva u celini. Istovremeno, uključivanjem u ovu akciju, kompanija Mozzart nastavlja svoju dugogodišnju tradiciju organizovanja ili uključivanja u humanitarne aktivnosti od šireg društvenog značaja. Zaista smo počastvovani što smo deojednog ovakvog projekta, do sada smo u okviru akcije „Srce za decu“ donirali aparate porodilištima u Kraljevu i Čačku, sada u Zaječaru, a nastavićemo sa podrškom najmlađima i u narednom periodu.“

[box type=“info“ align=“aligncenter“ class=““ width=“20″] Poklon za verne čitaoce portala!
Portal ZAJEČAR ONLINE te časti! Osvoji poklon vaučer u iznosu od 30 eura!!![/box]

U Srbiji se godišnje rodi oko 60.000 beba. Statistike su frapantne i pokazuju da se trajna nagluvost i gluvoća na uzorku od 1.000 novorođenih beba pojavljuje kod troje do petoro dece. Medicinski posmatrano, kod dece kod kojih je nagluvost dijagnostikovana i rehabilitacija započeta pre navršenih šest meseci života, dolazi do znatno boljeg i bržeg razvoja govora u odnosu na decu kod kojih je nagluvost otkrivena i rehabilitacija započeta kasnije.

Zahvaljujući se na donaciji, načelnik službe za Ginekologiju i akušerstvo u Zaječaru, dr Zoran Roško kazao je da se u Zaječaru godišnje rodi oko 430 dece i da će od danas svakoj bebi odmah po rođenju biti proveren sluh.

Ranu dijagnostiku nagluvosti u današnje vreme moguće je ustanoviti već u porodilištu primenom skrining testova – upotrebom portabilnih elektronskih instrumenata. Skrining sluha sve novorođene dece je jednostavna metoda, bez rizika po zdravlje deteta. Primenom ove metode jasno se povećavaju kvalitet života i mogućnost za socijalni razvoj deteta.

provera sluha bebe
foto: radiomagnum.rs

Tokom posete Zdravstvenom centru u Zaječaru, Velimir Perović, urednik „Blic fondacije“ je istakao – Mi u „Blic fondaciji“ smo veoma srećni što je naša akcija „Srce za decu“ naišla na veliki odjek i što su građani shvatili od kolike je važnosti da svako porodilište ima aparat za skrining sluha kod novorođenčadi. Urođeno oštećenje sluha više nijednom detetu ne sme da predstavlja prepreku da se normalno razvija, da komunicira, da sluša muziku, da se glasno raduje, da se oPrazuje i bude društveno korisna osoPa koja može da živi od svog rada. Ovim aparatom smo omogućili da se oštećenje sluha dijagnostikuje odmah po rođenju i da rehabilitacija pod nadzorom lekara počne već od šestog meseca života, što garantuje da će do polaska u školu dete potpuno razviti govor i intelekt. Zahvaljujem se svim građanima koji su slali sms-ove na 2552 i uplaćivali novac na tekući račun „Blic fondacije“, jer su na taj način dali veliki doprinos da sprovedemo akciju koja je od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece. Akcija „Srce za decu“ će trajati do 31. maja i do tada očekujemo još veću podršku i građana i društveno odgovornih firmi.

Opremanjem svih porodilišta u Srbiji aparatima za rano otkrivanje problema sa sluhom kod novorodjenčadi Srbija će se pridružiti državama koje već sprovode rani skrininig sluha. Lekari će biti u mogućnosti da već u prvih nekoliko dana po rodjenju deteta utvrde postoji li bilo kakav problem sa sluhom i na vreme organizuju adekvatnu terapiju. Time se pre svega detetu pruža mogućnost da se određeni problem sa sluhom na vreme ispravi i omogući normalan i pravilan razvoj deteta.

S druge strane, zdravstveni sistem, ali i društvo u celini, dobijaju manji broj dece i njihovih porodica koje tokom života imaju razvojne probleme zbog kasnog otkrivanja nagluvosti i gluvoće.

O Blic fondaciji

Svesna ozbiljnosti ovog problema i sa ciljem da se procenat gluve i nagluve dece u Srbiji smanji, kompanija Ringier Axel Springer pokreće novu akciju u okviru Blic fondacije „Srcem za decu“. Motivisani dosadašnjim uspehom Blic fondacije i zadovoljstvom dece. Akciju za prikupljanje sredstava za kupovinu aparata za skrining sluha planiramo da sprovedemo u svih 56 porodilišta u Srbiji.

Podsetimo da je Biic fondacija osnovana početkom 2013. godine. Prvu akciju „Srce za decu“ započeli smo 30. januara. Prikupljajući sredstava novčana i robna sa ciljem da se pomogne socijalno ugroženoj deci u Srbiji, pomoć je dobilo više od 400 mališana širom Srbije. Za ove porodice rešavana su stambena pitanja, adaptirani postojeći objekti, izgrađena kupatila, obezbeđen je nameštaj, bela tehnika, kompjuteri, ogrev za zimu, hrana, odeća, obuća, sredstva za higijenu, igračke…
Obnovljeno je Odeljenja neurologije u Valjevskoj bolnici, mlečna kuhinja na Institutu za majku i dete kao i jedino dečje očno odeljenje u Srbiji.

Izvor: Radio Magnum

Postavi komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reklama -   radenković    

Preporuka: